Contraexpertiză psihiatrică în cazul Breivik: Autorul masacrului de la Oslo nu e nebun

Contraexpertiză psihiatrică în cazul Breivik: Autorul masacrului de la Oslo nu e nebun

Autorul masacrului din Norvegia, din 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik, nu suferă de psihoză şi, prin urmare, este responsabil din punct de vedere penal. Aceasta este concluzia specialiștilor care au făcut o contraexpertiză psihiatrică, relansând dezbaterea cu privire la viitorul ucigaşului.

Noua evaluare, citată de AFP, contrazice rezultatele unei prime expertize oficiale ce a stabilea anul trecut că Breivik suferă de ”schizofrenie paranoidă” şi relansează dezbaterea cu privire la capacitatea norvegianului de a ispăşi sau nu o pedeapsă cu închisoarea pentru uciderea a 77 de persoane.

Judecătorii Tribunalului din Oslo vor fi cei care, în ultimă instanţă, vor tranşa în acest caz şi vor decide dacă să-l condamne la o pedeapsă cu închisoarea sau să ordone internarea lui într-o instituţie psihiatrică. Procesul lui Breivik urmează să înceapă la 16 aprilie. Într-o scrisoare trimisă de curând unui cotidian norvegian, Breivik afirma că eventuala sa internare într-o instituţie psihiatrică ar fi ”mai rea decât moartea”.  Considerându-se un ideolog în războiul împotriva "invaziei musulmane" şi multiculturalismului în Europa, Breivik doreşte să fie recunoscut sănătos din punct de vedere psihic, au explicat avocaţii săi, pentru a nu-i fi invalidat mesajul politic conţinut în manifestul lansat chiar înainte de comiterea masacrului. Deghizat în polițist, norvegianul a detonat, la 22 iulie 2011, o bombă în apropierea unor birouri guvernamentale din Oslo, ucigând 8 oameni. El a mers apoi pe insula Utoeya, unde se desfășura tabăra de vară a tinerilor Partidului Laburist, și a deschis focul asupra acestora. 69 de tineri au fost uciși în mai puțin de o oră.

Ne puteți urmări și pe Google News