Farmecul personal, experiment de laborator

Farmecul personal, experiment de laborator

Ideea că oamenii pot dezvolta un stil individual expresiv porneşte din 1930, când psihologul Gordon Allport a susţinut că indivizii au abilitatea de a transmite elemente ale individualităţii lor în felul în care merg, se îmbracă sau în felul în care scriu. Revista americană "Psychology Today" a realizat o cercetare care arată că personalitatea, graţia fizică şi limbajul corporal sunt la fel de importante pentru farmecul personal.

"Psychology Today" a făcut un experiment în laborator, la care au participat studenţi care au fost fotografiaţi sau înregistraţi în timp ce făceau cunoştinţă cu diferite persoane, ori ţinând un discurs. Fotografiile şi materialele video au fost apoi prelucrate – subiecţilor li s-au mascat fie corpul fie faţa – şi apoi date spre evaluare unui alt grup.

Fără tipar

Rezultatele experimentului au arătat că ablităţile de socializare şi expresivitatea emoţională (vizibile în înregistrările video) ale unui subiect au fost cotate mai bine decât calităţile asociate canonului clasic de frumuseţe, respectiv trăsăturile feţei, corpul şi stilul vestimentar (evidente în fotografii). De asemenea, cercetătorii au mai stabilit că stilul şi expresivitatea dinamică a unei persoane o face să fie percepută ca fiind carismatică. Concluziile studiului au evidenţiat că persoanele care nu se încadrează în tiparul clasic de frumuseţe pot fi considerate atrăgătoare pentru felul în care interacţionează, cum se poartă şi cum gândesc, adică pentru ceea ce sunt ele cu adevărat!   

Ne puteți urmări și pe Google News