Dosarele românilor care merg la psiholog, la cheremul şefilor
- Cristiana Mazilu
- 21 martie 2012, 23:35
DE LA 1 APRILIE. Psihologii şi psihoterapeuţii vor trimite la Colegiul Psihologilor din România datele personale ale pacienţilor şi însemnările lor.
Nu e o păcăleală. Conform unei legi apărute deja în Monitorul Oficial, date precum CNP-ul, adresa, nivelul de studii, dar şi detalii privind etapele importante ale vieţii oamenilor vor fi de acum salvate şi în registrul Colegiului Psihologilor din România (CPR).
Până acum, datele personale ale pacienţilor, precum şi consemnările psihoterapeuţilor erau păstrate în baza de date a fiecărui cabinet, la care nu aveau acces nici persoanele consiliate. Numeroşi psihologi cred că noile măsuri le vor afecta grav modul în care îşi fac meseria. "Peste 98% dintre psihologi sunt împotriva noilor reguli"
"În primul rând, vor fi afectate relaţiile cu pacienţii. Cum pot eu să le spun că păstrez confidenţialitate, atât timp cât dosarul lor va fi prezentat unei alte instanţe? Ce garanţie am eu că nu le va fi încălcată confidenţialitatea? Eu pot garanta pentru mine, dar mai departe nu pot. Sunt obligat să le spun că dosarul lor va fi trimis la Colegiu", a spus psihologul Augustin Cambozie, membru al Comisiei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, în cadrul CPR. Reprezentanţii psihologilor susţin că 98% dintre psihologi sunt împotriva noilor reguli. O ţară de depresivi
În prezent, în România, există 25.000 de pshilologi, adică unul la 11.000 de locuitori, în timp ce în comunităţile europene raportul este de unu la 1.500 de locuitori.
"România este o ţară depresivă. Oamenilor le-a dispărut zâmbetul de pe buze. Spitalele de psihiatrie sunt supraaglomerate. Nu avem timp să tratăm numărul mare de depresivi", a subliniat Bebe Mihăescu, membru al Comitetului Director al CPR.
În acest condiţii, serviciile pshiologilor şi psihoterapeuţilor nu sunt decontate de sistemul public de asigurări. "Un contract cu Asigurările ar face ca şi omul de rând să aibă acces la consiliere, aşa cum are la o evaluare medicală", mai cer reprezentanţii psihologilor. PERCEPŢIE
"Românii cred că vii la psiholog pentru că eşti nebun"
Nevoia de a câştiga pacienţi i-a determinat pe unii psiholgii să găsească metode inedite de a-şi promova munca. Un specialist care are cabinet în Casa de Cultură din Petroşani a pus o pancardă atipică în oraş, pe care scrie "Majoritatea oamenilor sunt înnebuniţi după noi. Cabinet individual de psihologie".
"Ideea a venit ca o glumă legată de felul în care suntem percepuţi. În România, oamenii nu fac diferenţa între psiholog şi psihiatru şi cred că vii la psiholog pentru că eşti nebun", povesteşte Silvana Capriş, "patroana" cabinetului în cauză.