Dezbateri pe revizuirea Constituţiei la comisia juridică. Deputații USL și UDMR, absenți

Dezbateri pe revizuirea Constituţiei la comisia juridică. Deputații USL și UDMR, absenți

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a demarat dezbaterile la proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei, în lipsa deputaţilor UDMR, ai grupului minorităţilor şi ai PSD şi PNL.

La şedinţa comisiei sunt prezenţi numai parlamentarii PDL şi UNPR, alături de reprezentanţi ai Guvernului, CSM, Avocatul Poporului, Administraţia Prezidenţială, Consiliul Legislativ şi Monitorul Oficial. Parlamentarii prezenţi au eliminat amendamentul UDMR la articolul 1 din legea fundamentală, care ar fi scos din Constituţie caracterul "naţional" al statului român. Iustin Cionca (PDL) a explicat, citat de Mediafax, că amendamentul UDMR "încălca limitele revizuirii Constituţiei prevăzute de articolul 152 alineat 2 din legea fundamentală, potrivit căruia caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român nu poate forma obiectul revizuirii Constituţiei". Cionca a mai amintit că un alt argument este acela că în proiectul de revizuire a Constituţiei, cu care Comisia a fost sesizată, prima modificare viza articolul 6 din legea fundamentală şi nu articolul 1. În urma discuţiilor de până acum din cadrul şedinţei Comisiei juridice s-a mai convenit, printre altele, ca la articolul 23 “Libertatea individual" alineatul 3 care prevede ca: “Reţinerea să nu depăşească 24 de ore" să fie modificat şi să aibă următorul cuprins: “Reţinerea să nu depăşească 48 de ore". O altă prevedere viu dezbătută este cea referitoare la un amendament adus la articolul 36 “Dreptul la vot" care vizează coborârea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani. Preşedintele Comisiei juridice Daniel Buda a anunţat că în fiecare zi de marţi, cu începere de la ora 17.00, vor avea loc discuţii în comisie pe proiectul de revizuire a Constituţiei.

“Pentru că din punct de vedere procedural unii colegi spuneau că nu există o procedură foarte bine lămurită privind revizuirea Constituţiei pe această cale, eu spun că, dimpotrivă, avem posibilitatea să modificăm legea fundamentală printr-un proiect de lege aşa cum a fost el depus de parlamentarii grupului PDL. Urmează ca singura diferenţiere care se va face să fie în plenul Camerei Deputaţilor unde, evident, este nevoie de o altă majoritate, fiind vorba de modificarea legii fundamentale. Prin urmare, vom trata acest proiect de lege ca pe orice alt proiect aflat în dezbaterea Comisiei juridice. Vom înainta un raport plenului Camerei Deputaţilor, urmând să se pronunţe prin vot şi mai apoi raportul să fie trimis la Senat. Dacă vor fi opinii diferite între Cameră şi Senat se va face Comisie de mediere, unde se vor tranşa divergenţele dintre cele două Camere”, a declarat Daniel Buda. Secretarul de stat Valentin Iliescu, şeful Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, a precizat că Guvernul va susţine proiectul de revizuire a legii fundamentale. Iliescu a reamintit că în luna noiembrie a anului trecut Guvernul a decis crearea unui grup interministerial coordonat de Ministerul Justiţiei care să elaboreze un punct de vedere privind setul de amendamente primite de la Comisia juridică a Camerei. “Guvernul, printr-o notă aprobată în prima şedinţă din luna noiembrie 2011 a întrunit un grup interministerial coordonat de Ministerul Justiţiei care a analizat aproape trei luni şi jumătate amendamentele propuse, inclusiv observaţiile făcute prin decizia Curţii Constituţionale. Astăzi, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, a existat o Notă prin care Guvernul urma să-şi definească punctul de vedere şi să-şi desemneze reprezentantul la dezbaterile în fiecare săptămână în Comisia juridică. Am mandatul să vă anunţ că în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei de guvernare se va definitiva punctul de vedere al coaliţiei, urmând ca, probabil, în şedinţa de marţi, Guvernul să vină şi să prezinte punctul de vedere cu care am fost sesizaţi”, a declarat Valentin Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News