Un an de la CATASTROFA din Japonia. VEZI IMAGINI NEDIFUZATE până acum | VIDEO
- Luciana Pop
- 11 martie 2012, 14:41
Japonia aduce astazi un omagiu miilor de victime ale seismului urmat de tsunami produs la 11 martie 2011, seism şi tsunami ce au provocat cea mai gravă catastrofă nucleară din Japonia din ultimii 25 de ani. Împăratul Akihito şi premierul Yoshihiko Noda au rostit câte un discurs cu ocazia unei ceremonii organizate la Teatrul Naţional din Tokyo.
UPDATE 3. La un an de la dezastrul care a lovit Japonia în martie 2011, a fost postat pe Youtube, pentru prima dată, un filmuleț care prezintă imagini șocante cu tsunamiul care a lovit insula. Imaginile surprinse cel mai probabil cu un telefon mobil arată cum valul imens a spulberat totul în cale, acoperind aproape total clădirile dintr-o localitate. UPDATE 2. Recuperat după o operaţie recentă de by-pass, împăratul Akihito și-a exprimat regretul că reconstrucția țării întâmpină, în continuare, dificultăți. ”A trecut un an de la Marele Cutremur din est şi aduc un omagiu profund tuturor celor care şi-au pierdut viaţa”, a declarat suveranul nipon, un simbol al poporului. ”Aş dori să-mi exprim speranţa că Japonia va redeveni o ţară în care oamenii pot trăi cu un sentiment de siguranţă”, a continuat el. UPDATE 1. Şeful guvernului nipon a admis că mai sunt încă mulţi cetăţeni ”care continuă să trăiască în condiţii grele” la un an de la dezastru şi a promis ”eforturi maxime” pentru ca aceştia să-şi poată reface viaţa.
Pe o scenă cu crizanteme albe, Yoshihiko Noda a subliniat necesitatea ca Japonia să-şi ”întărească măsurile de prevenire” pe baza învăţămintelor desprinse din catastrofa de acum un an şi a mulţumit pentru sprijinul arătat Japoniei în întreaga lume.
După cutremurul urmat de tsunami, care acum un an ”a secerat într-o clipită viaţa atâtor oameni”, japonezii trebuie să fie ”uniţi” pentru a reuşi”'refacerea ţării prin reconstrucţie”, a mai spus şeful guvernului nipon. În majoritatea regiunilor japoneze s-a ținut un moment de reculegere la ora locală 14.46 (5.46 GMT), minutul exact al producerii seismului cu magnitudinea de 9 grade la nord-est de arhipelag, provocând apariţia unui tsunami cu valuri de zeci de metri înălţime ce s-a abătut asupra coastei.
Transporturile publice au fost, de asemenea, oprite timp de 1 minut la Tokyo şi în alte mari oraşe din Japonia, în amintirea celor 19.000 de morţi şi dispăruţi.
Împăratul Akihito şi premierul Yoshihiko Noda vor susţine câte un discurs cu ocazia unei ceremonii organizate la Teatrul Naţional din Tokyo, ce va fi transmisă de televiziunile nipone. Manifestații în fața companiei TEPCO Protestatari antinucleari s-au adunat în faţa sediului din Tokyo al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei accidentate de la Fukushima, la un an de la tsunami-ul care a expus riscului acest sit nuclear. ”Opriţi toate reactoarele acum”, au scandat cele câteva zeci de persoane care cer inchiderea tuturor centralelor nucleare, ridicând pumnul în aer şi lovind tobe, urmărite de mai multe zeci de poliţişti.
Grupul Tepco, asistat financiar de statul nipon, ar urma să compenseze peste un milion şi jumătate de persoane ale căror vieţi au fost devastate de accidentul de la Fukushima, chiar dacă până în prezent nu s-a înregistrat niciun deces din cauza radiaţiilor.
France Presse aminteşte că va fi nevoie de aproximativ 40 de ani pentru a demonta complexul atomic aflat la 220 km la nord de Tokyo. Există încă scurgeri de radiaţii la centrala nucleară de la Fukushima Daichi, în prezent închisă, deşi într-un ritm mai lent decât în săptămânile ce au urmat după cutremurul şi tsunamiul din 11 martie 2011. Ele nu prezintă un risc fatal imediat, dar ar putea avea drept consecinţă cancerul sau alte maladii, ani de zile mai târziu. Incertitudine și frică Incertitudinea naşte frică. Unii experţi spun că riscurile sunt destul de mici în afara zonei de interdicţie de 20 de kilometri, iar oamenii pot să ia măsuri pentru a se proteja, cum ar fi limitarea alimentelor cultivate local, evitarea ”punctelor fierbinţi” de radiaţii, precum jgheaburile şi frunzişul arborilor, şi locuitul periodic în afara zonei. Dar riscurile sunt mult mai mari pentru copii şi nimeni nu poate spune cu siguranţă ce nivel de expunere este sigur.
Ce este clar e că Fukushima va servi drept caz-test în plan internaţional privind expunerea pe termen lung la doze mici de radiaţii, relevă AP.
Peste 280.000 de oameni trăiesc numai în oraşul Fukushima, deşi unii au plecat, iar mai mulţi locuiesc în oraşele din jur, printre care o mare parte dintre cei 100.000 care au fost evacuaţi din zona de interdicţie. <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ua3nnx3Nja8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> <iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/najBDZeJ9pk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>