Noua lege a maidanezilor: ţinuţi în adăpost sau omorâţi

Noua lege a maidanezilor: ţinuţi în adăpost sau omorâţi

Parlamentarii lucrează la o nouă lege a câinilor fără stăpân, după ce ultima variantă a fost respinsă de Curtea Constituţională. Populaţia nu va mai putea decide soarta lor.

Patrupedele fără stăpân vor fi prinse, sterilizate şi crotaliate, dacă noua lege va trece de Parlament. Ele nu vor mai putea fi relocate în apropierea blocurilor, iar comunitatea şi autorităţile locale nu vor mai putea alege ce vor face cu maidanezii. "Noua reglementare trebuie să fie mai fermă, relocarea pare să nu mai fie o soluţie. Practic, rămân două variante: ţinerea câinilor în adăposturi, pe perioada vieţii lor, iar dacă nu se poate face acest lucru şi ei nu sunt adoptaţi, va trebui să existe o altă soluţie: eutanasierea, care să fie ultima adoptată", a explicat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, cel care a iniţiat legea maidanezilor care prevedea eutanasierea lor. ONG-urile vor trebui să se implice material Potrivit prefectului, noua lege mai prevede că asociaţiile care apără drepturile câinilor fără stăpân să se implice real în rezolvarea acestei probleme.

"Judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) au precizat, în motivarea prin care au respins legea maidanezilor, faptul că problema câinilor fără stăpân nu este doar a autorităţilor locale şi centrale, ci şi a societăţii civile. Ar trebui să existe obligativitatea ONG-urilor de specialitate să contribuie în mod efectiv, chiar şi material, spune Curtea, şi nu doar declarativ la rezolvarea soluţiilor", a mai precizat Atănăsoaei. Cu alte cuvinte, CCR spune că asociaţiile nu ar trebui să fie active doar la televizor şi să militeze pentru drepturile lor. "Noua legea va spune: câinele se va ţine în adăpost, se va da spre adopţie. Dacă nu se pot aplica aceste variante, se va trece la eutanasiere.“ MIHAI ATĂNĂSOAEI prefectul Capitalei De ce nu mai pot fi lăsaţi după blocuri

Curtea nu spune: nu îmbrăţişaţi decizia relocării, dar ne spune că relocarea pe domeniul public, mai ales pe spaţiile dintre blocuri, nu se poate face, mai ales pentru că se încalcă legea 114 a locuinţei, dar şi dreptul constituţional al oamenilor la viaţă şi la familie. Citiţi şi:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • O lege din 2002 permite eutanasierea maidanezilor
  • Maidanezii care au scăpat de hingheri au fost puşi la muncă