Aproape 6,5 milioane de români sunt expuşi la fumul de tutun în propriul domiciliu

Aproape 6,5 milioane de români sunt expuşi la fumul de tutun în propriul domiciliu

Conform unui studiu recent, aproape 6,5 milioane persoane sunt expuse la fumul de ţigară la domiciliu şi două milioane la locul de muncă, la care se adaugă expunerea ridicată la fumul de tutun ambiental în diverse spaţii publice.

Datele studiului arată că în România 24,3% dintre adulţii de peste 15 ani sunt fumători zilnici (34,9% dintre bărbaţi şi 14,5% dintre femei) şi 2,4% sunt fumători ocazionali (2,5% bărbaţi şi 2,2% femei).

'Rata prevalenţei globale a fumatului curent a fost maximă la cei din grupa de vârstă 25-44 ani (36,3%) şi minimă în rândul celor de 65 de ani şi peste (7,6%), a fost uşor mai ridicată în urban - 28,4% faţă de rural - 24,5% şi nu a prezentat diferenţe în raport cu nivelul educaţional', evidenţiază studiul.

Cercetarea mai arată că în rândul bărbaţilor cea mai scăzută prevalenţă a fost notată în rândul celor cu educaţie superioară (36,4%), în timp ce în rândul femeilor, ratele prevalenţei au fost mai ridicate în rândul celor cu educaţie medie şi superioară (19,6%, respectiv 20,0%) şi cea mai scăzută în rândul celor cu educaţie primară (14,7%).

În medie, un fumător curent a cheltuit lunar 273,1 RON pentru procurarea ţigărilor, relevă studiul.

În urma studiului GATS , MS intenţionează să continue programul naţional de control al tutunului să susţină campaniile de promovare. De asemenea, ministerul intenţionează reglementarea interzicerii fumatului în spaţiile publice, în concordanţă cu reglementările Uniunii Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News