Mic-dejunul obezilor: generaţia furajată cu cereale 365 de zile pe an. Vedeţi câte glucide sunt într-o cutie
- Georgeta Petrovici
- 3 martie 2012, 12:47
La nivel mondial, cerealele pentru copii reprezintă o afacere teribilă. E cel mai la îndemână mic-dejun şi e considerat perfect echilibrat înaintea unei zile de şcoală.
Porumbul dintr-o cutie de 500 de grame nu costă mai mult de 5 cenţi, dar ca să te convingă să-l cumperi cu 2,5 euro trebuie să-l facă mult mai gustos. Aici apare rolul zahărului, cheia acestei afaceri uriaşe. Supradozarea se vede în generaţia de copii "pufoşi" Pe pungi, conţinutul de zahăr nu depăşeşte de regulă 12%, dar cantitatea reală de glucide din 500 g de cereale poate ajunge până la 70%. Acesta e detaliul pe care toţi părinţii îl scapă din vedere. Indicaţia producătorilor este ca porţia să nu depăşească 30 g pe zi. Asta înseamnă două linguri de cereale, dar în realitate copiii îşi umplu bolul cu bulinele dulci şi gustoase, peste care toarnă puţin lapte. O pungă ar trebui să ţină 15 zile, dar un copil o termină în 4 zile. Supradozarea, 365 de zile pe an, macină metabolismul copiilor. La 12 ani, majoritatea puştilor sunt pufoşi şi părinţii nu-şi explică colăceii pe care copiii lor îi au pe şolduri şi în talie. Răspunsul medicilor este simplu şi direct: cerealele. Aceasta este generaţia furajată 365 de zile pe an cu aceeaşi mâncare. Vitaminele, anulate de conţinutul ridicat de glucide "Aceste cereale nu sunt recomandate nici măcar adulţilor. Pe copii îi îmbolnăveşte direct. Problema este că aceste denumiri generice de păcălesc. E un adevăr spus doar pe jumătate. Cerealele adevărate care ar trebui să stea pe masa unui copil la micul dejun, ar trebui să fie integrale, sau fulgi de ovăz presaţi", explică dr. Gheorghe Mencinicopschi. Producătorii promovează intens vitaminele pe care le conţin aceste cereale, dar acestea sunt de sinteză, nu sunt naturale. Iar zahărul şi glucidele cu absorbţie rapidă au un efect negativ asupra organismului. Altfel spus, pozitiv al vitaminelor este aportul masiv de zahăr. "Vitaminele de sinteză nu au o activitate biologică, nu pot fi asimilate", a mai adăugat dr. Mencinicopschi. Cerealele pe care copiii le primesc conţin atât de mult zahăr încât consumarea lor zilnică devine iresponsabilă DEPENDENŢA DATĂ DE GUST LE FACE ATÂT DE SCUMPE Zahărul în exces este secretul acestei industrii uriaşe Specialistul compară cerealele de mic dejun din cutiile colorate cu bomboanele. Sunt la fel de nocicve ca şi bomboanele sau ca ciocolata. Ele sunt un fel de bomboane. Sunt la fel cu biscuiţii dulci, cu cremă sau fără, sau cu produsele de cofetărie", mai spune Mencinicopschi. O afacere cu adaos de 2.600% Problema este că de mici, copiii sunt recompensaţi cu dulciuri, bomboane şi ciocolată, fiindu-le indusă dependenţa. Aici intră în joc afacerea cu cereale. O cutie de umătate de kilogram costă aproximativ 13 lei (3 euro) în timp ce pe un kilogram de porumb procesatorul cerealelor plăteşte mai puţin de 1 leu (în jur de 20 de eurocenţi). Dintr-un kilogram de porumb se fac mult mai mult de două cutii de cereale. Adaosul de 2.600% are o singură explicaţie: zahărul. Gustul face ca produsul să se cumpere. V-aţi gândit de ce copiii au picioarele în X? Nutriţioniştii avertizează ca zahărul în exces are legătură cu boli severe, obezitate şi chiar modificare scheletului. "Aportul de produse zaharoase favorizează îngrăşarea. Îngrăşându-se, copilul are probleme de statică, i se modifică osatura, scheletul i se strâmbă din cauza greutăţii. Coloana vertebrală dă în scolioză, picioarele în x, oasele devin fragile. Apar inclusiv pericolul metabolic, hipertensiune, probleme de colesterol, şi în final diabet zaharat de tip II", explică medicul primar pediatru Monica Mărăzan, specialist în diabetologie pediatrică. Doctoriţa spune că doza maximă ar fi de două linguri de cereale (30 de grame) la o cană cu lapte. "Toţi părinţii spun că ei îşi alimentează copiii sănătos, că le dau cereale ela micul dejun. Problema este de cantitate", explică dr. Mărăzan. 32% conţinutul de glucide cu absorbţie rapidă dintr-o cutie cu cereale. E ca şi cum ai mânca zahăr cu linguriţa
CITIŢI ETICHETELE
Conţinutul total de glucide la 100 g de cereale şi cantitatea de zahăr pur
GLUCIDE ZAHĂR PUR Cini Minnis 75,7 g 32,1 g Nesquik 76,2 g 30,4 g Corn Flakes 83,4 g 8,8 g Cheerios 76,6 g 24,5 g Cookie crisp 80,2 g 35,1 g Choco Linis 74,3g Corn Flakes Hanne 83,4g Corn Flakes Forza 85,5 g Choco Flakes Viva 74 g 31 g CITIȚI ȘI:
- DEZVĂLUIRI EVZ: TOPUL BOMBELOR ALIMENTARE. Cele mai periculoase 10 produse contrafăcute care ajung pe mesele noastre