Numărul moscheilor din America a crescut cu peste 70% după atentatele din 11 septembrie

Numărul moscheilor din America a crescut cu peste 70% după atentatele din 11 septembrie

Numărul moscheilor din America a crescut în ultimii zece ani cu ”o viteză incredibilă” (74%) şi nimic nu arată că integrismul s-ar accentua la tinerii musulmani, arată un raport dat publicităţii.

În documentul intitulat ”Moscheea 2011”, se spune că SUA au 2.106 moschei pe teritoriul lor, ceea ce reprezintă o creştere de 74% în raport cu anul 2000, cu un an înainte de atentatele din 11-Septembrie, când aveau doar 1.209 de astfel de lăcașe de cult. 192 de moschei se află în regiunea New York, 120 în sudul Californiei, 166 în Texas, 118 în Florida şi chiar două în Montana, unde mai puţin de 1% din populaţie nu este creştină, relatează AFP. Raportul realizat la iniţiativa grupării ”Faith Communities Today” explică această creştere prin sosirea de noi imigranţi (Somalia, Irak, vestul Africii, Bosnia) şi prin prosperitatea tot mai mare a comunităţii.

Numărul este, totuşi, slab în raport cu cele 322.000 de biserici creştine, potrivit unei estimări a Institutului Hartford de cercetări în domeniul religiei.

Marea majoritate a şefilor moscheilor estima în 2011 că integrismul nu ia amploare în rândul tinerilor, ci, din contră, principala problemă este de ”a-i face să vină” la moschee, se menţionează în raport. Un sfert dintre ei cred că ”societatea americană este ostilă islamului”, faţă de 50% în anul 2000. Totodată, 99% cred că musulmanii trebuie să fie implicaţi în instituţiile americane şi 91% în politică. În 2010, preşedintele Barack Obama a pledat în favoarea ridicării unei moschei în apropiere de Ground Zero, locul în care erau Turnurile Gemene, invocând “valorile" SUA. Opozanţii proiectului susțineau că ridicarea lăcaşului e o insultă adusă memoriei victimelor atentatelor din 11 septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News