Fiscul e sub presiune: Stârpiţi evaziunea!

Fiscul e sub presiune: Stârpiţi evaziunea!

S-a scurs o săptămână din cele două luni în care responsabilii trebuie să scoată mai mulţi bani din economia neagră. Ce s-a întâmplat?

Timpul trece, iar premierul Mihai Răzvan Ungureanu aşteaptă rezultate spectaculoase în lupta împotriva evaziunii fiscale. A trecut o săptămână de când şeful noului guvern a cerut ministerelor Justiţiei, Finanţelor, Internelor, Economiei, precum şi DNA, Poliţiei, Fiscului, Vămii şi Gărzii Financiare să majoreze încasările la buget din evaziune cu 1,5% din PIB în două luni.

Ce se întâmplă în aceste instituţii? La ANAF, "sunt acţiuni zilnice, în cadrul cărora sunt confiscate bunuri, produse, mijloace de transport, se fac sesizări la Parchet, se indisponibilizează asigurator bunuri care trebuie să ajungă la societăţile comerciale de fantomă sau la societăţi care nu au comandat mărfurile respective şi nu recunosc tranzacţiile", a declarat, pentru EVZ, Sorin Blejnar, şeful ANAF.

Blejnar: "Punem presiune pe angajaţi" Acesta mai spune că verificările se fac pe bază de analiză de risc, cu ajutorul aplicaţiei informatice "Trafic Control", gestionată de Garda Financiară, care monitorizează 24 de ore din 24 graniţele României cu Ungaria şi Bulgaria.

"Sunt monitorizate toate transporturile pe produse cu risc fiscal ridicat, în general produse agroalimentare-vegetale şi accizabile. Pe lângă verificările care sunt în frontieră, se efectuează permanent controale în zone de risc cum ar fi pieţele, târgurile etc.", spune şeful ANAF. Acesta susţine că a dispus "atât Gărzii Financiare, cât şi Vămii să-şi intensifice verificările pentru a indentifica locaţii şi/sau spaţii neautorizate, unde există posibilitatea să funcţioneze instalaţii clandestine de producere a alcoolului şi a ţigaretelor".

"Punem o presiune constantă asupra propriilor angajaţi să fie mai vigilenţi", susţine Blejnar. Potrivit acestuia, din punctul de vedere al managementului, se fac toate demersurile pentru a se încasa cât mai mult din lupta împotriva evaziunii. Cum se lucrează

Ieri, Garda Financiară Ilfov a confiscat şapte tiruri cu zeci de tone de ulei de floarea soarelui, portocale, căpşune, kiwi, unt, clementine, zahăr şi parchet laminat, în valoare totală de peste 350.000 euro. Iar lucrătorii vamali din Botoşani au confiscat peste 9.000 de litri de alcool nemarcat. Miercuri, la Arad, doi administratori de firme care vând materiale construcţii au fost arestaţi, după ce au prejudiciat bugetul statului cu 760.000 lei. Marţi, poliţiştii şi vameşii bucureşteni au reţinut două persoane care făceau evaziune cu fructe şi legume din Turcia şi din UE, confiscând 31.000 lei şi 10 tone de marfă. "Sunt monitorizate toate transporturile de produse cu risc fiscal ridicat, în general produsele agroalimentare şi cele accizabile.“ SORIN BLEJNAR, preşedintele ANAF

ŢINTE

Nouă domenii prioritare de intervenţie

  • Producerea şi comercializarea produselor energetice
  • Producerea şi valorificarea alcoolului şi băuturilor alcoolice
  • Comercializarea produselor din tutun
  • Producerea şi comercializarea mărfurilor agroalimentare
  • Domeniul transporturilor
  • Domeniul turismului
  • Construcţii şi materiale de construcţii
  • Exploatarea şi prelucrarea materialului lemnos
  • Utilizarea forţei de muncă "la negru" şi "la gri"

Citiți și:

  • De ce mizează Guvernul pe lupta antievaziune

Ne puteți urmări și pe Google News