A urcat cu bicicleta 6.000 de metri aproape pe verticală. Recordurile unui român, cel mai temerar „alpinist-biciclist” din lume. IMAGINI SPECTACULOASE
- Georgeta Petrovici
- 22 februarie 2012, 18:29
Cristian Tzecu nu este un simplu biciclist sau un simplu alpinist. El este amândouă lucrurile în acelaşi timp. Pariul său - să cucerească cei mai înalţi munţi din lume pe bicicletă. Expediţia sa pe Ojos de Salado (6.891 m) a fost ca o călătorie pe Marte
Cristian Tzecu este alpinist, fotograf și biciclist. De câțiva ani și-a descoperit vocația: să cucerească cele mai înalte vârfuri pe două roți. A fost, acum patru ani, pe bicicletă pe Himalaya, iar zilele trecute s-a întors din expediția vieții lui, după ce a ajuns, cu bicicleta la 5.738 de metri altitudine, pe Ojos de Salado, în Chile, cel mai înalt vulcan din lume, supranumit „Izvorul de sare”.
Senzaţia de pedalat pe o altă lume Tzecu a plecat la finele anului trecut alături de alți patru alpiniști – bicicliști în America de Sud, cu scopul de a urca pe vârful Aconcagua (6.958 m) şi pe cel mai înalt vulcan al lumii, Ojos Del Salado (6.891 m). După o perioadă de aclimatizare pe vârful Aconcagua, în Argentina, alpiniștii-cicliști au reușit să atingă vârful chilian Ojos Del Salado, cot la cot cu soldații chilieni care se antrenau pentru a merge apoi pe Everest.
Traseul a fost rupt din altă lume, povestește Tzecu. Stânci, zig-zag-uri periculoase, nisip adânc. „Am pedalat într-o zonă care mie mi-a amintit mai degrabă de planeta Marte decât de Pământ. M-a marcat profund. Drumul a fost foarte greu, de câteva ori a trebuit să împingem bicicletele prin nisipul adânc. Senzaţia de pedalat pe o altă lume, asemănătoare poate cu imaginile transmise de Spirit şi Opportunity, a fost copleşitoare. Singurele diferenţe ar consta, poate, în culoarea diferită a planetei Marte şi, cu siguranţă, în gravitaţia ei redusă, de care nu ne-am putut bucura. În rest, deşertul Atacama, prin care înaintam cu optimism, arată foarte asemănător”, povestește timișoreanul.
A purtat steagul persoanelor cu dizabilităţi
El mai spune că efortul ascensiunii pe biciclete este foarte mare. „Fizic, cel mai greu a fost la partea cu bicicletele pentru că, deşi eram aclimatizaţi, cu fiecare pedală, inima bătea întruna şi trebuia să ne oprim din când în când să ne tragem sufletul. Au fost şi momente când a trebuit să mă dau jos de pe bicicletă să o împing”, a mai povestit Cristian Tzecu. Pe Ojos Del Salado Cristian Tzecu a purtat cu sine un steag cu semnăturile unor persoane cu dizabilități care trăiesc ca autoreprezentanți și fac parte din grupul „Ceva de spus”. Prin acest demers, alpiniștii încearcă să atragă atenția asupra mișcării de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilități, ca persoane egale în drepturi și șanse cu ceilalți membri ai societății.