Justiţia sparge piaţa creditelor: 3% dobândă

Justiţia sparge piaţa creditelor: 3% dobândă

Un client al unei bănci a reuşit să obţină reducerea dobânzii la împrumutul bancar printr-o sentinţă judecătorească irevocabilă.

Bancherii au prins iar teama instanţelor, după prima sentinţă irevocabilă care îi dă unui client dreptul de a plăti o dobândă la credit de sub 3% pe an.

Tribunalul Focşani i-a dat dreptate unui client aflat în proces cu BCR, potrivit conso.ro. În contract, clientul s-a angajat să plătească 1,5% peste dobânda de referinţă afişată la sediul băncii şi a plătit efectiv 7% în primul an. Ulterior, însă, banca a renunţat să mai afişeze dobânda de referinţă însă i-a cerut clientului dobânzi de peste 10% pe an.

Clientul a cerut, iar instanţa a admis ca, în lipsa dobânzii de referinţă, aceasta să devină chiar EURIBOR la şase luni, aflată acum sub 1,35% pe an. BCR: "Soluţia instanţei sfidează logica"

Ne puteți urmări și pe Google News

"Soluţia instanţei din Focşani sfidează logica economică şi ignoră o serie întreagă de soluţii irevocabile pronunţate deja de instanţele de judecată, inclusiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au reţinut corectitudinea argumentelor aduse de către BCR în apărarea sa", a comentat, ieri, Ionuţ Stanimir, de la direcţia de comunicare a BCR.

Acesta este unul dintre cazurile în care clienţii băncilor au cerut să li se aplice marja de 1,5% peste EURIBOR. Însă, până acum, băncile fie au reuşit să câştige în instanţă, fie au negociat individual cu clienţii sau cu asociaţiile care îi reprezentau.

Însă condiţiile exacte diferă în funcţie de bancă şi chiar de perioada în care au fost încheiate contractele, astfel că nu există o practică uni­­formă. Deja faimoasa Ordonanţă 50 dădea, iniţial, dreptul la recalcularea în jos a dobânzilor pentru majoritatea clienţilor care nu au repere fixe în contract. Ulterior, însă, ordonanţa a fost schimbată în favoarea băncilor, care au putut stabili în mod retroactiv o marjă fixă de dobândă peste EURIBOR. CU OCHII PE EVAZIUNEA FISCALĂ

Premierul Ungureanu le cere miniştrilor să aducă mai mulţi bani din taxe, în două luni Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu i-a mobilizat, ieri, pe miniştrii şi şefii instituţiilor responsabile cu lupta împotriva evaziunii fiscale, cerându-le să majoreze încasările din taxe şi impozite în următoarele două luni, în condiţiile în care România are venituri de 33% din PIB, sub media europeană, de 40%, potrivit unui comunicat al Guvernului.

"Vă cer ca, în termen de 60 de zile, acţiunile dumneavoastră de combatere a evaziunii fiscale în zonele alcool şi produse vegetale (...) să aducă venituri la buget de cel puţin 1,5% din PIB", le-a spus premierul miniştrilor finanţelor, internelor, justiţiei şi economiei, precum şi reprezentanţilor Fiscului, Vămilor, Gărzii Financiare, DNA, DLAF şi Poliţiei, care au participat la Comitetul interministerial pentru combaterea evaziunii. În replică, ministrul administraţiei şi internelor, Gabriel Berca, a declarat că instituţia sa va sesiza imediat cazurile de complicitate ale autorităţilor locale cu evazioniştii. Ministrul finanţelor, Bogdan Drăgoi, a spus că Guvernul va menţine, pentru 2012, ţinta de deficit bugetar de 1,9% din PIB. CITIŢI ŞI:

  • CA-N VREMURILE BUNE: Românii grăbesc pasul spre bănci, ca să ia ultimele credite pe care și le mai permit
  • REGULAMENT BNR: În loc de 30.000 euro, vei mai putea accesa doar 8.000 de euro credit
  • Profilul clientului de Prima Casă: Bărbat tânăr cu credit pe 30 de ani. VEZI cum merge programul
  • Când chiria e mai bună ca rata