Ce se află dincolo de cifrele inflaţiei record din ianuarie
- Raluca Florescu
- 14 februarie 2012, 09:49
Doar combustibilii şi conservele de legume s-au scumpit în ianuarie cu peste 1%, în timp ce restul tarifelor la mărfuri şi servicii aproape au îngheţat.
Încă un record de minimum pentru inflaţie! Ieri, anunţul privind evoluţia tarifelor din ianuarie a indicat că în prima lună a anului am avut cea mai redusă inflaţie anuală din ultimii 20 de ani: 2,7%. Lunar, preţurile au crescut cu 0,36%. Tarifele au stat, practic, pe loc.
La alimente, o singură categorie a înregistrat un salt notabil: este vorba de conservele din legume şi fructe, care s-au scumpit luna trecută cu 1,03% faţă de decembrie .
La mărfurile nealimentare au fost creşteri uşoare, de până la 0,5%, doar combustibilii înregistrând o majorare cu 1,16%. Analiştii pun inflaţia mică pe seama recoltei agricole bune de anul trecut.
Cerere redusă, preţuri mici
"Inflaţia redusă din ianuarie s-a datorat în special efectului de bază favorabil – practic majorarea lunară a preţurilor din prima lună a acestui an a fost semnificativ mai mică (0,4%) decât majorarea lunară din ianuarie 2011 (0,8%). Acest efect statistic se suprapune unei evoluţii foarte bune a preţurilor alimentelor din a doua parte a anului trecut", a declarat pentru EvZ Vlad Muscalu, economist al ING Bank România.
De altfel, creşterile anemice de preţuri sunt şi un efect al crizei. Nefiind cerere, nimeni nu-şi permite să crească tarifele, atrage atenţia economistul Lucian Isar. "Scăderea rapidă a inflaţiei nu este un element de bucurie deoarece demonstrează existenţa unui deficit de cerere şi o politică monetară şi de credit prea restrictivă pentru actuala conjuctură economică", a comentat acesta.
Scumpiri pe final de an
După ce efectul anului agricol bun trece, şi odată cu creşterile de preţuri la gaze şi energie, şi inflaţia se va majora. Vlad Muscalu se aşteaptă ca în decembrie inflaţia să ajungă la 4,2%. Lucian Isar estimează un nivel de circa 4% al indicelui.
STATISTICĂ Primul an de creştere economică din criză Mâine, INS prezintă cea mai aşteptată cifră a momentului: datele privind creşterea economică pentru 2011. Dacă iniţial estimările oficiale vizau o majorare de 1,5%, prima înregistrată de România de când a început criza, acum aşteptările sunt mai optimiste.
Ex-premierul Emil Boc declara recent că indicele se va situa între 2 şi 2,5%, iar unele bănci, cum este cazul ING Bank România, întrevăd chiar un nivel de 3%. "În 2011, creşterea economică nu a fost capabilă să creeze locuri de muncă. Surpriza economică în 2011 este datorată unui an agricol excepţional şi unei corecţii tehnice datorită căderii masive din anii anteriori", a declarat pentru EvZ economistul Lucian Isar. Rămânem pe plus în 2012
În ciuda recesiunii care se va înregistra, cel mai probabil, în zona euro, cu care România derulează cele mai multe schimburi comerciale, economia este posibil să crească, şi în 2012. Comisia de Prognoză estimează o majorare de minim 1,8%.
Economiştii ING Bank întrevăd însă o expansiune "de numai 0,8% (ce include o contracţie în prima parte a anului), majorarea cheltuielilor publice nefiind probabil capabilă să compenseze şocul provocat de contracţia zonei euro", spune Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank. Citiţi şi:
- Ritmul de creștere al prețurilor, la cel mai redus nivel din 1989 până în prezent!
- Inflația va reîncepe să crească din trimestrul al doilea