Mişcarea-surpriză a lui Băsescu: Ungureanu negociază un Guvern complet nou

Mişcarea-surpriză a lui Băsescu: Ungureanu negociază un Guvern complet nou

"Evenimentul zilei" a precizat încă de ieri că preşedintele Traian Băsescu are o mişcare-surpriză. Astăzi aceasta a fost devoalată şi vizează nu doar numirea unui premier, ci şi formarea unui guvern cu feţe noi, indiferent dacă partidele care compun majoritatea o doresc sau nu. Niciunul dintre miniştrii Cabinetului Boc să nu mai facă parte din Guvernul Ungureanu. Nici cei ai PDL. Nici cei ai UDMR. Nici cei ai UNPR. Acesta este obiectivul urmărit de premierul desemnat, susţin surse politice. La această oră se negociază ca lista Cabinetului să conţină numai nume noi. Dacă la nivelul PDL această cerinţă a fost deja îndeplinită, discuţiile cu UNPR şi UDMR sunt în curs. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care prezentarea componenţei noului Guvern va fi făcută abia mâine dimineaţă la ora 10.00.

UPDATE: Mihai Răzvan Ungureanu este așteptat la Cotroceni. De la 20.00, liderii coaliției se vor întruni pentru a discuta programul de guvernare. Iniţial calendarul instalării noului Guvern prevedea ca anunţarea listei de miniştri să fie făcută în această seară la ora 20.00, iar mâine dimineaţă să înceapă audierea în Parlament a deţinătorilor de portofolii. Audierea a fost decalată pentru a doua parte a zilei de mâine, iar joi este planificat votul de învestitură în plen. În ședinta Colegiului Director al PDL din această dimineață, Emil Boc, susținut de Elena Udrea și de Anca Boagiu, a cerut ca din noul Guvern să nu mai facă parte niciun ministru din vechiul Cabinet Boc. Potrivit unor surse democrat-liberale, inclusiv Elena Udrea nu se va regăsi în structura noului Guvern Ungureanu.

Conform ultimelor informații, propunerea fostului premier a fost adoptată de către membrii Colegiului Director. Deja pentru unele ministere sunt vehiculate numele unor mai tineri democrat-liberali. Rămâneți pe evz.ro pe parcursul întregii zile pentru a afla componența noului Executiv.  Potrivit unor surse din PDL, lista noilor miniştri PDL îi cuprinde pe:

  • Gabriel Berca la Ministerul Administraţiei şi Internelor în locul lui Traian Igaş
  • Cristian Petrescu la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în locul Elenei Udrea
  • Bogdan Drăgoi la Ministerul de Finanţe în locul lui Gheorghe Ialomiţianu
  • Andreea Paul Vass la Ministerul Economiei în locul lui Ion Ariton
  • Răzvan Mustea la Ministerul Telecomunicaţiilor în locul lui Valerian Vreme
  • Alexandru Nazare la Ministerul Trasporturilor în locul Ancăi Boagiu
  • Stelian Fuia la Ministerul Agriculturii în locul lui Valeriu Tabără
  • Claudia Boghicevici la Ministerul Muncii în locul Sulfinei Barbu
  • Cătălin Baba la Ministerul Educaţiei în locul lui  Daniel Funeriu

Potrivit unor surse democrat liberale, cei 50-60 de membri participanți la Colegiul Director au votat individual, iar cele mai multe voturi împotrivă a primit Andreea Paul Vass. Emil Boc a confirmat, la finalul şedinţei Colegiului Director al PDL, că în Guvern din partea democrat-liberalilor vor intra numai nume noi, niciul dintre miniştri din PDL din cabinetul său neregăsindu-se pe lista lui Ungureanu. "Numele miniştrilor PDL le veţi afla diseară la ora 20.00 de la domnul Mihai Răzvan Ungureanu", a afirmat Emil Boc. Conducerea Partidului Democrat Liberal a decis aseară ca din Cabinetul lui Mihai Răzvan Ungureanu să lipsească cele mai importante nume care au format Guvernul lui Emil Boc. Propunerea  fost făcută de liderul partidului Emil Boc, și în cadrul ședinței Colegiului Director de astăzi. Conform unor surse democrat-liberale, Colegiul a decis să adopte ideea lui Boc: astfel, toți miniștrii  erodați ca imagine din timpul guvernării Boc ar urma să nu se mai regăsească în noul executiv, susțin sursele citate de EVZ. Negocieri tensionate și în această dimineață, în cadrul Colegiului Director al PDL. Fostul premier Emil Boc a propus nume noi pentru portofoliile PDL din viitorul Guvern, astfel încât toți miniștrii din Cabinetul vechi vor fi schimbați. Practic, propunerea vizează înlocuirea miniștrilor Elena Udrea, Anca Boagiu, Daniel Funeriu și Sulfina Barbu. Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu intenţionează să prezinte lista propusă pentru viitorul guvern în această seară, în jurul orei 20.00, după ce va încheia consultările cu reprezentanţii coaliţiei, susţin sursele citate. UNPR, pretenții și pentru Agricultură. Ungureanu le-a obținut sprijinul Deocamdată, în cadrul consultărilor cu liderii coaliției, conducerea UNPR l-a avertizat că nu acceptă nicio modificare în cazul liderilor Cristian Diaconescu şi Gabriel Oprea, progresiştii cerând ca aceştia să rămână în viitorul Guvern cu aceleaşi portofolii ministeriale pe care le-au deţinut şi în Cabinetul Boc, ne-au mai declarat surse politice. Cu toate acestea, nici Gabriel Oprea, nici Cristian Diaconescu nu sunt bătuţi în cuie în Guvernul Ungureanu. Progresiștii mai emit pretenții și pentru portofoliul Agriculturii, acolo unde Valeriu Steriu era dat în această dimineață ca favorit de ministrul demisionar Valeriu Tabără, în defavoarea colegilor de partid Stelian Fuia sau Adrian Rădulescu. La finele întâlnirii cu reprezentanţii UNPR, Ungureanu a anunţat că va fi susţinut de grupurile parlamentare ale acestui partid, atât el, cât şi cabinetul pe care îl va forma.

Ne puteți urmări și pe Google News

''A fost o întâlnire foarte bună, am găsit receptivitate. Am susţinerea grupurilor parlamentare ale UNPR. UNPR are o opţiune politică şi parlamentară foarte clară. A fost şi este în continuare o piesă puternică a Coaliţiei de guvernare. Nu îmi pot imagina că există surprize. Ceea ce se cere din partea mea, şi pe bună dreptate, este un dialog continuu cu cei care fac parte, formaţiuni politice, din Coaliţie. Aceasta este datoria mea. Ceea ce s-a întâmplat azi aici a fost în linia aşteptărilor mele, adică susţinere din partea UNPR'', a spus Ungureanu. Gabriel Berca, la Interne, tineri democrat-liberali pe la alte ministere? Dinspre PDL, Andreea Paul Vass ar putea fi nominalizată pentru portofoliul Economiei, Adrian Rădulescu ar putea fi susținut pentru Agricultură, iar Cristian Boureanu este vehiculat ca posibilă nominalizare pentru Comunicaţii. În ceea ce îl priveşte pe Boureanu, potrivit unor surse PDL, în urma negocierilor s-a renunţat la această variantă. Senatorul PDL Gabriel Berca ar putea prelua portofoliul Administraţiei şi Internelor, în Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, au declarat, astăzi, surse politice. În prezent, senatorul Gabriel Berca de Bacău este membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii. Ca fost membru PNL, el a deţinut în Cabinetul Tăriceanu funcţia de şef al Secretariatului General al Guvernului. De asemenea, cei doi miniştri neafiliaţi politic, Cătălin Predoiu - Justiţie, şi Leonard Orban - Afaceri Europene, nu pot fi siguri de portofoliile lor. UDMR vrea continuitate la Mediu și la Sănătate La nivelul UDMR, liderii acestei formațiuni ar opta pentru continuitate, susțin surse din cadrul acestei formațiun. Uniunea preferă să-și păstreze miniștri la Sănătate și Mediu, inclusiv postul de vicepremier, dar acestea vor fi redicutate cu Mihai Răzvan Ungureanu. Potrivit surselor noastre, varianta ca Kelemen Hunor să ocupe și postul de vicepremier a fost studiată, dar nu ar fi recomandabilă în momentul de față. Oricum, conducerea UDMR va avea astăzi, de la ora 15,00, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu Ungureanu, tocmai pe componenţa noului Cabinet. Mihai Răzvan Ungureanu a fost desemnat premier de preşedintele Traian Băsescu, după ce Emil Boc și-a prezentat ieri demisia Guvernului. Liderii coaliţiei au convenit să înceapă încă de ieri dimineaţă consultările pentru formarea viitorului guvern, astfel încât audierile în Parlament ale noilor miniştri să fie încheiate cel târziu miercuri. După finalizarea audierilor va urma votul în Parlament pentru noul Cabinet, toate procedurile de învestire a noului Cabinet fiind preconizate să se încheie cel târziu joi. Citiți și:

  • Premierul Emil Boc şi-a dat demisia. "Guvernul nu participă la un concurs de popularitate"
  • Elena Udrea, despre demisia lui Emil Boc: "Se retrage pentru a lăsa locul unui guvern mai bun"
  • Antonescu: Numirea lui Ungureanu, inacceptabilă. Băsescu s-a dat pe faţă. Hai să guvernăm cu serviciile! | VIDEO
  • FMI: Continuăm acordul cu România şi după demisia premierului