Iliescu: Soarta lui Băsescu, decisă de viitorul legislativ. Guvern de serviciu pentru anticipate

Iliescu: Soarta lui Băsescu, decisă de viitorul legislativ. Guvern de serviciu pentru anticipate

Soarta preşedintelui Traian Băsescu ca şef de stat va fi decisă de noul Legislativ, care va rezulta în urma alegerilor anticipate, a declarat, astăzi, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Fostul şef de stat a apreciat că demisia Guvernului Boc este rezultatul presiunii populare, atât din Bucureşti, cât şi din ţară, şi că acum ar fi nevoie de un guvern de serviciu care să pregătească alegerile anticipate.

"Asta (solicitarea opoziţiei referitoare la demisia preşedintelui Traian Băsescu, n.r.) este treabă care urmează alegerilor. Nu poate fi suspendat preşedintele de actualul Parlament. Acum, prima chestiune a fost demisia Guvernului, alegeri anticipate. După alegeri, noul Parlament va decide şi soarta preşedintelui. Asta e altceva. Acuma nu, e nerealist acest lucru", a spus Iliescu. “Care au fost cerinţele pieţei? Demisia Guvernului, alegeri anticipate şi demisia preşedintelui. Prima solicitare s-a rezolvat. Urmează a doua - alegeri anticipate şi rămâne a treia - după alegeri", a spus Iliescu, amintind de protestele din stradă şi doleanţele manifestanţilor.

Liderul social-democrat a comparat actuala situaţie politică cu situaţia generată de demisia guvernului condus de Petre Roman, în 1991. El a amintit că, la vremea respectivă, a convocat 17 runde de consultări cu toate partidele.

Cât despre numirea lui Cătălin Predoiu ca premier interimar, Iliescu a caracterizat-o drept “o chestiune de serviciu". În opinia seniorului social-democrat, alegerile anticipate trebuie organizate de un Guvern de serviciu, format din tehnicieni, acestea urmând să devanseze practic localele care vor avea loc în luna iunie. "Acum urmează celelalte două revendicări ale oamenilor: alegeri anticipate, pentru că ţara nu mai suportă rezultatele unei guvernări care nu a răspuns aşteptărilor oamenilor. Deci, un Guvern de serviciu care să se ocupe de pregătirea alegerilor anticipate, care să devanseze alegerile locale care vor trebui organizate la temen, la sfârşitul lunii iunie. Şi după aceea vom vedea", a explicat Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News