Visul PNL: Traian Băsescu, acuzat de trădare

Visul PNL: Traian Băsescu, acuzat de trădare

Liderii PNL vor discuta luni despre punerea sub acuzare a lui Traian Băsescu pentru "înaltă trădare".

Punerea sub acuzare a preşedintelui Traian Băsescu, pentru înaltă trădare. Ideea năstruşnică, marca senatorului Ioan Ghişe, s-a desprins din zecile de soluţii propuse ca alternative la retragerea din legislativ a parlamentarilor PNL, suficient cât să fie inclusă pe ordinea de zi a viitorului BPC al partidului.

Potrivit unor surse liberale, în ultimul BPC lărgit, Ghişe a propus iniţierea procedurii de suspendare a preşedintelui, laolaltă cu strângerea unor semnături în Parlament pentru punerea sub acuzare a acestuia pentru înaltă trădare. Încurajat de jocul UDMR pe anticipate, Ghişe a mai recomandat negocieri cu această formaţiune şi depunerea unei moţiuni de cenzură.

Întrebat cum s-ar face vinovat Traian Băsescu de înaltă trădare, Ghişe s-a apărat cu decizia de partid.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Pentru ceea ce a făcut în aceşti ani. O să vă explic după şedinţa luni. Sper să se accepte, deşi garantez", se dă rotund Ghişe. Întrebaţi despre ideile lui Ghişe, colegii de partid au dat colţ în colţ. "Nu-mi aduc aminte", ne spune vicele Relu Fenechiu. "Pentru mine aşa ceva nu s-a discutat cât timp a fost o decizie", arată şi Eugen Nicolăescu. "Nu a făcut parte din tematica principală. Domnul Ghişe este mai pe fază aşa, mai sever în general", a comentat, pentru EVZ şi senatorul liberal Varujan Vosganian. "Aşa are el, idei mai… În momentul de faţă, avem atâtea altele de făcut, locale de pregătit. S-a văzut din start că nu sunt motive să fie preluată. De impresionat, suspendarea nu mai impresionează pe nimeni", a criticat seniorul Mircea Ionescu- Quintus propunerea.

REGLEMENTĂRI Ce prevede Constituţia

Potrivit articolului 96 din Constituţia României, “Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţa comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare". Propunerea poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor. De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat până la o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

CONTRASOLUŢII Liberalii, mai anti decât pro-boicot în Legislativ

Că propunerea lui Ghişe nu are şanse să treacă de decizia conducerii PNL o demonstrează şi modul în care adversarii liberali ai retragerii din parlament au fost "liniştiţi" de Crin Antonescu.

O bună parte dintre liderii importanţi din PNL au venit luni la discuţii cu ideile lor, dar au plecat cu formula dorită de şeful de partid. În faţa posibilităţii pierderii indemnizaţiei de senator, Cristian Ţopescu s-a declarat împotriva abandonului parlamentar, ne-au spus surse liberale. "Trebuie votată legea electorală. Prezenţa noastră în plen este necesară", a avertizat deputatul Mihăiţă Calimente. Viceliderul deputaţilor, Eugen Nicolăescu (foto dreapta), a venit cu ideea iniţierii unor proteste permanente în legislativ şi a mai multor dezbateri publice. O propunere similară a formulat şi vicele Varujan Vosganian, în timp ce liderul de la Cameră, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut măsuri pentru menţinerea reprezentanţilor Puterii în stare de "permanentă defensivă".

Şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus a apreciat că nu ar trebui să se renunţe la pârghia legislativă. Primarul Andrei Chiliman a zis nu atât demisiilor, cât şi retragerii. Singurii partizani ai demisiei în bloc au fost Adriana Săftoiu, Ludovic Orban şi Teodor Atanasiu. La polul opus, Relu Fenechiu, Cristian David şi Norica Nicolai au susţinut boicotarea Parlamentului şi renunţarea la privilegii pe motiv că mai sunt doar patru luni până la alegeri, deci liberalii s-ar confrunta doar cu o perioadă scurtă de strângere a curelei.