EFECTELE GERULUI. Scade presiunea la gaze și au crescut importurile

EFECTELE GERULUI. Scade presiunea la gaze și au crescut importurile

Mai multe zone din țară, aflate sub avertizarea de cod portocaliu de ger, au înregistrat probleme cu presiunea din conductele de gaze naturale. Potrivit oficialilor din Ministerul Economiei, aceste fenomene reprezintă mai degrabă accidente cauzate de ger și de vechimea conductelor.

În momentul de față nu sunt probleme deosebite în alimentarea cu gaze naturale la nivel național, dar există accidente, inerente având în vedere că rețeaua este suprasolicitată iar temperaturile sunt extrem de scăzute, potrivit oficialilor din minister. Totuși, potrivit lui Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, presiunea din conducte este în limite ce permit funcționarea în siguranță a sistemelor de distribuție. “Presiunea în Sistemul Național de Transport Gaze Naturale este menținută în limite ce permit alimentarea în condiții de siguranță, atât a consumatorilor industriali, cât și a sistemelor de distribuție pentru populație. În acest sens, Comisia de Coordonare pentru asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, constituită la nivelul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, a dispus măsuri în vederea limitării consumurilor industriale. În același timp, au fost stabilite măsuri privind asigurarea cantităților de gaze naturale în perioadele de vârf de consum, generate de temperaturile extrem de scăzute din aceste zile.

Comisia de Coordonare s-a asigurat ca Romgaz SA, OMV Petrom și distribuitorii privați EON și GDF Suez au la dispoziție cantitățile necesare pentru a acoperi creșterea medie a consumului de gaze naturale, cu aproximativ 20% în aceste zile. În acest sens, Comisia de Coordonare pentru asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, constituită la nivelul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, a dispus măsuri în vederea limitării consumurilor industriale”, a afirmat Caludiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei. Importurile de gaze naturale au crescut în ultima perioadă pentru a suplini consumul mai mare de gaze pe plan național. Astfel, consumul este în prezent de circa 70 milioane metri cubi pe zi, față de 55-56 milioane cât este în mod normal. De regulă, consumul intern este acoperit din producția internă, până la 55 milioane metri cubi pe zi, dar restul trebuie asigurat din importuri. Gazele din import sunt de circa trei ori mai scumpe decât cele din producția internă. GdF Suez: Probleme cu presiunea conductelor în Bucureşti

Potrivit GdF Suez, compania care livrează gaze naturale bucureştenilor, condiţiile meteo din ultimele zile au condus la înregistrarea unui consum zilnic pentru clienţii GdF Suez Energy România de 22 milioane metri cubi, faţă de un nivel de 17 milioane mc care este atins în mod normal în această perioadă a anului, înregistrându-se astfel o creştere a consumului de circa 30%.

"Începând cu data de 30 ianuarie, orele 17.00, Distrigaz Sud Reţele a constatat o scădere semnificativă de presiune a gazelor naturale în principalele puncte de interconexiune cu reţeaua naţională de transport a Transgaz, în special în zona capitalei. Distrigaz Sud Reţele a luat toate măsurile pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale la parametri normali a consumatorilor din Bucureşti. Având în vedere parametrii înregistraţi în această dimineaţă în sistemul de distribuţie Distrigaz Sud Reţele a notificat toţi furnizorii şi clienţii deserviţi privind situaţia existentă şi a solicitat luarea tuturor măsurilor necesare pentru echilibrarea sistemului de transport", se arată în răspunsul primit de la GdF Suez.

În plus, importurile de gaze naturale au crescut, în medie, în perioada 23-31 ianuarie de la 3 milioane m3 la 11 milioane m3 zilnic pentru clienţii GdF Suez Energy România, cifră care reprezintă peste 60% pe zi din totalitatea cantităţilor de gaze importate la nivel naţional. În municipiul Râmnicu Vâlcea au rămas astăzi 80.000 de oameni fără căldură din cauza unei avari produse la o conductă. CITIȚI ȘI:

  • VISCOLUL revine. Pe A2 vizibilitatea e sub 50 de metri. VEZI drumurile închise
  • Autoritățile ar putea amenda companiile care nu şi-au îndeplinit cota de înmagazinare a gazelor naturale

Ne puteți urmări și pe Google News