Actualitate
Traian Băsescu: România va cere o amânare în privința adoptării regulilor de deficit ale UE
- Laura Ciobanu
- 29 ianuarie 2012, 20:59
Președintele Traian Băsescu a susținut, la 16.30, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după ce, la ora prânzului, l-a convocat la o discuție pe premierul Emil Boc. Tema principală a declarației a fost reuniunea Consiliului European, la care șeful statului va participa mâine.
- Mâine la Bruxelles am două activităţi. Una e legată de întâlnirea cu secretarul general al NATO, în vederea pregătirii summitului NATO de la Chicago, în 20-21 mai. Cel de-al doilea obiectiv e participarea la Consiliul European informal de mâine.
- Smart defence. În ce priveşte NATO, sunt pe agendă câteva subiecte asupra cărora am convenit că vor fi discutate. Primul e legat de sistemul de apărare antirachetă şi obiectivul României e ca la summitul NATO să fie declarată capacitatea interimară a NATO în ce priveşte sistemul antirachetă.
- Un alt subiect pe care îl voi discuta e legat de conceptul de smart defence. Noi avem două aspecte de ridicat şi poate de validat la acest nivel. În ceea ce priveşte apărarea aeriană a statelor NATO, România s-a angajat să cumpere 48 de aeronave compatibile cu flota NATO. În conceptul de smart defence putem construi şi altfel, respectiv mai multe state din zona să asigure forţele necesare, inclusiv pentru intervenţii în afara teritoriului.
- Aceasta ar degreva statele de o parte din cheltuielile pe care ar trebui să le asigure în acaestă perioadă de criză. Pe regiune s-ar putea discuta ca un grup de state să îşi asume fiecare un număr de aeronave, ceea ce ar lua din sarcina asumată de România. În loc de 48 de avioane, să gândim la un număr mult mai mic de avioane, daca şi alte state ar intra împreuna cu noi în acest pachet. România ar putea fi un contributor la conceptul de apărare cibernetică, avem atâţia hackeri talentaţi care ar putea fi folosiţi la asigurarea securităţii cibernetice a statelor NATO.
- Participarea României în Afghanistan. Un alt subiect extrem de important este procesul de tranziţie din Afghanistan. România are circa 2000 de militari, misiunile contingetului românesc au rămas aceleaşi şi după ce am mărit efectivele şi trebuie să stabilim şi cu aliaţii şi cu sistemele de comandă ale NATO un proces în care România să înceapă să-şi diminueze participarea.
- Federaţia Rusă, un partener. Relaţia NATO-Rusia va fi un subiect de discuţie. Cert e că voi pleca de la premisa că e foarte bine să ai în Rusia un partener în asigurarea securităţii regionale.
- Pe agenda se află problematica legată de menţinerea porţilor deschise pentru ţările la sud de România şi discutarea perspectivei de avansare către est, şi mă refer în mod expres la Georgia.
Citește și: Băsescu: Vrem ca liberalizarea prețului la gaze pentru populație să se facă în 2020, nu în 2015
Recomandările noastre