Cum se joacă parlamentarii Opoziției cu demisiile din Parlament

Cum se joacă parlamentarii Opoziției cu demisiile din Parlament

Demisia în bloc din Parlament a Opoziţiei va rămâne o poveste. “Parlamentarii USL, din februarie, nu vor mai fi aici, în bănci, cuminţi", anunţa sus şi tare, liderul PSD, Victor Ponta la şedinţa extraordinară din Parlament, împins de la spate de Crin Antonescu. Însă au rămas doar vorbe, la fapte nu a trecut încă niciun parlamentar, nici de la PSD, nici de la PNL. Mai mult, liderul PSD a declarat, la România TV, că pentru a înlocui actualul guvern e nevoie de voturile parlamentarilor.

Liderul PSD, Victor Ponta, s-a răzgândit. Demisia în bloc a parlamentarilor USL nu i se mai pare o idee așa grozavă. EL a declarat, ieri, la România TV că pentru a înlocui actualul guvern cu unul format din tehnocraţi este nevoie de voturile parlamentarilor, și a lăsat de înțeles că parlamentarii USL ar putea recurge la boicotarea lucrărilor. "Nu mai rămânem în formula actuală a Parlamentului după 1 februarie, dar în acelaşi timp trebuie să păstrăm ce înseamnă avantajul de a avea semnăturile parlamentarilor. Schimbarea guvernului actual cu unul de tehnocraţi nu poate fi făcută din stradă, ci la cererea oamenilor, dar cu voturile din Parlament. Nu folosim termenul de grevă ci de boicot, în care nu luăm indemnizaţiile, dacă nu suntem în Parlament. Vom fi la momentul când trebuie să votăm. În momentul în care va trebui să votăm un guvern de tehnocraţi, vom fi la vot", a declarat Ponta la România TV. "Trebuie să păstrăm echilibrul economic și social" Soluţia demisiei în bloc fusese propusă de liderul PNL, Crin Antonescu, iar Ponta, solidar, a acceptat-o. Confruntat însă de opoziţia din propriul partid, liderul PSD s-a răzgândit şi a anunţat că o demisie în bloc nu este chiar oportună. Conștient că prin demisia parlamentarilor săi nu se va ajunge la anticipate ci doar la alegeri parțiale în colegii, Victor Ponta a început să-și nuanțeze declarațiile. Și asta chiar de a doua zi după ședința extraordinară a parlamentarilor.

 Astfel, liderul PSD s-a pronunţat pentru necesitatea găsirii unei metode prin care să fie determinată Puterea să plece, alta decât a demisiei propriilor parlamentari. "Nu se pune problema ca de la 1 februarie să ne ducem înapoi la Parlament, să ne încasăm salariile şi să stăm alături de Roberta Anastase şi de toţi cei care susţin încă Guvernul Boc ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. E clar că trebuie să avem o atitudine clară, o atitudine decisă. În acelaşi timp, însă sunt absolut convins că obligaţia noastră a celor din USL este de a fi responsabili şi de a le spune oamenilor ce facem după ce acest Guvern nu va mai fi în funcţie, cum facem să păstrăm echilibrul economic şi social", a explicat Ponta, lăsând de înțeles că ar înclina mai degrabă pentru o grevă parlamentară, decât pentru o demisie în bloc.

Antonescu a recunoscut şi el că nu există consens în USL

La rândul său, Crin Antonescu anunţa, după ce mai mulţi parlamentari liberali şi-au depus demisiile în alb, că documentele nu au fost activate pentru că nu există un consens în USL pe această temă. “Niciun parlamentar liberal nu a demisionat efectiv. A fost o discuţie informală, la grupul nostru parlamentar, după şedinţa extraordinară de ieri a Parlamentului(…)Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, dar şi alţii şi-au scris demisiile care ulterior au ajuns la mine. Ele nu sunt activate. Trebuie depuse la secretariatul Senatului sau Camerei Deputaţilor şi confirmate apoi în prima şedinţă a Parlamentului de după reluarea sesiunii. Aşa că în prezent nu avem nici un demisionar din Parlament", a precizat Crin Antonescu.

Doar dacă demisionează și Puterea Chiar joi, la radioul public, liderul PSD, Victor Ponta, a precizat că parlamentarii Opoziţiei vor demisiona din Parlament în cazul în care se va încheia un acord politic cu Puterea în acest sens, precizând că dacă numai cei de la USL ar demisiona, nu ar mai avea cine să conteste legile la Curtea Constituţională. "Altfel, dacă apărea doar din partea Opoziţiei, dincolo de anormalitatea situaţiei, un Parlament format doar din cei de la Putere, ar fi multe impedimente care ţin de ceea ce noi avem dreptul să facem în Parlament", a spus Ponta.

“Dacă plecăm noi, Puterea poate să modifice şi Constituţia"

Ieri, vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, a declarat că ideea demisiilor în masă din Parlament, propusă de Crin Antonescu, nu este una bună. "Analizând legislaţia în vigoare şi Constituţia înseamnă că, dacă am pleca din Parlament, cu numărul de parlamentari prezenţi, ei ar putea să modifice şi Constituţia pentru că au două treimi din cei care sunt în funcţie. În aceste condiţii, ar fi fost aberant să fim atât de caraghioşi încât să plecăm din Parlament şi să-i lăsăm să facă ce vor în ţară", a declarat Gheorghe Nichita. “Am fi cei mai fraieri dacă am demisiona"

Senatorii şi deputaţii USL ar fi "cei mai mari fraieri" dacă ar demisiona din Parlament, a avertizat şi senatorul PNL Mircea Diaconu. "S-a analizat efectul după regulament şi ieşirea noastră din Parlament ar fi un dezastru. Regulamentele spun că parlamentele funcţionează cu numărul parlamentarilor existenţi (…)E absurd, aşa este legislaţia, iar noi am fi cei mai mari fraieri dacă ne-am da demisia.(…). Ne interesează un singur lucru: alegeri anticipate, celelalte - demisia guvernului şi a preşedintelui - sunt adiacente, decurg din alegeri", a spus Mircea Diaconu, care de altfel se numără printre cei care, luni seară, își scrisese demisia în alb.

Pierderea indemnizaţiilor şi maşinilor, pentru blocarea lucrărilor legislativului, de preferat

Diaconu afirmă că opoziţia caută soluţii pentru a bloca lucrările Parlamentului, care vor implica renunţarea la indemnizaţii şi alte facilităţi în cazul aleşilor USL. " Deci suntem în parlament, dar nu suntem fizic, şi atunci vom bloca cvorumurile tot timpul, peste tot: şi în comisii, şi în birourile permanente, şi în plen. (...)Bineînţeles, probabil vom renunţa la indemnizaţii, la maşini, la lucruri de tipul ăsta, păstrând doar calitatea de membru", a mai spus Mircea Diaconu Grevă parlamentară de la 1 februarie Senatorul PSD, Gavril Mîrza, a anunțat că parlamentarii  USL ar putea intra în grevă de la 1 februarie, precizând că pe toată perioada acestui protest parlamentarii nu-şi vor ridica salariile. Senatorul a susținut că, prin acest demers, USL îşi va pune în aplicare strategia de declanşare a alegerilor anticipate. "Unul dintre colegii de Senat, Urban Iulian, şi-a dat demisia din PDL. Asta face că în Senat, acum, opoziţia este egală cu puterea. Dacă se vor mai găsi, şi în mod sigur vor mai fi şi alţi senatori care vor face acest pas, trecând în opoziţie am putea, ca la un moment dat, să hotărâm toţi cei din opoziţie care vom fi majoritari să ne dăm demisia. Această Cameră îşi suspendă activitatea din lipsă de cvorum şi se va găsi o soluţie pentru anticipate, care pot fi comasate cu alegerile locale din iunie, dacă tot vor cei de la putere să facă economie de 21 de milioane de euro",  a declarat, joi, Mîrza.

Ne puteți urmări și pe Google News