Președintele Germaniei, acuzat că a făcut presiuni asupra presei, refuză să demisioneze

Președintele Germaniei, acuzat că a făcut presiuni asupra presei, refuză să demisioneze

Președintele Germaniei, Christian Wulff, a declarat că nu va demisiona, în pofida scandalului privind luarea unui credit privat și încercarea de intimidare a presei.

Numele lui Wulff, ale cărui atribuţii sunt în special onorifice, se află în epicentrul unui scandal încă de luna trecută, după ce presa germană a dezvăluit că șeful statului a luat un împrumut de 500.000 de euro de la soţia unui prieten cu care a avut relaţii de afaceri în 2008, când conducea guvernul landului Saxonia Inferioară, relatează BBC.

Totul a luat amploare la începutul acestei săptămâni, când cotidianul Bild a dezvăluit că a fost supus unor presiuni din partea preşedintelui, care a încercat astfel să stopeze publicarea unor noi informații din scandalul ”împrumutului”.

Într-un interviu televizat, Wulff a recunoscut că încercarea sa de a-i amenința pe jurnaliștii de la Bild a fost ”o greșeală serioasă”, pe care o regretă. Întrebat dacă intenționează să demisioneze în urma acestui scandal, președintele a spus că nu va face acest lucru întrucât, în ultimele săptămâni, a primit mesaje de susținere din partea cetățenilor, a prietenilor și colegilor săi. Opoziția social-democrată cere însă cu insistență demisia președintelui, în vreme ce aliații conservatori și liberali așteaptă explicații. Presa germană susține însă că soarta lui Wulff este în mâinile cancelarului Angela Merkel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Personalitate marcantă a partidului conservator CDU, al cancelarului Angela Merkel, Wulff a reușit să fie ales președinte abia în al treilea și ultimul tur de scrutin, în iunie 2010. El l-a înlocuit astfel pe fostul președinte, Horst Koehler, care demisionase în mai 2010 după ce făcuse câteva comentarii nepotrivite legate de militarii germani din Afganistan.