Un oraş vechi de 12.000 de ani va fi scufundat. Guvernul a luat decizia
- Bancila Irina
- 1 septembrie 2019, 16:26
Oraşul turc Hasankeyf are mai mult de 10 000 de ani şi riscă să fie acoperit de ape - nu din cauza crizei climatice, ci în urma unui proiect planificat.
Guvernul turc vrea să inunde oraşul istoric pentru a construi un baraj care va genera electricitate pentru sud-estul ţării. Asta înseamnă că oamenii sunt mutaţi din casele lor şi din una dintre cele mai vechi aşezări locuite din lume.
Un proiect de dezvoltare imobiliară nou-nouţ, cu vile, e o privelişte rară în sud-estul Turciei, regiune cu situaţie economică grea. Localnicii vor trebui să se mute în Noul Hasankeyf, situat mai sus.
„La ce ne foloseşte un oraş nou, dacă preţul este distrugerea istoriei şi a culturii? Am devenit, aici, proprietari de case, dar, în acelaşi timp, ne-am pierdut drepturile”, spune Çetin Yıldırımer, ghid turistic.
Hasankeyf, situat pe fluviul Tigru, se află într-o regiune care adăposteşte unele dintre cele mai vechi aşezări umane din lume.
Valea e locuită încă din secolul 3. Asirienii, romanii şi selgiucizii şi-au lăsat, toţi, amprenta. Moschei şi morminte cu semnificaţie istorică au fost mutate într-o rezervaţie arheologică.
Până acum, cei 3000 de locuitori din Hasankeyf şi-au câştigat traiul de pe urma turismului. Yıldırımer oferă tururi cu ghid şi vinde broşuri, dar spune că după ce valea va fi inundată îşi va pierde slujba şi că nu e nimic de lucru pentru el în Noul Hasankeyf.
„Chiar înainte de a ne muta, a trebuit să dăm 5000 de euro pentru reparaţii în casă. În acelaşi timp, numărul turiştilor scade deja. Înainte, 20 de oameni vindeau broşuri. Acum, au mai rămas doar 6”, spune îngrijorat bărbatul.
Ecologişti şi arheologi din toată lumea au pledat în favoarea salvării oraşului Hasankeyf, iar finanţatorii europeni s-au retras din proiectul construirii barajului. Însă fără niciun rezultat. Localnicii ştiu că Hasankeyf nu poate fi salvat.
„Acesta va fi cel mai mare lac de acumulare din Europa. Cu oraşe noi, de-a lungul celor 170 de kilometri ai săi. Se va pescui, se vor face călătorii cu vaporaşe”, explică Abdullah Tarhan, viceprimarul din Hasankeyf.
Turiştii nu par prea dornici să se întoarcă la Hasankeyf ca să pescuiască într-un lac de acumulare.
Çetin Yıldırımer ar dori foarte mult să continue să le arate vizitatorilor peşterile locale de calcar. Se spune că cele mai vechi au 3000 de ani şi au servit drept morminte.
Ulterior, şi chiar până în anii '70, au fost locuite. Dar numai câteva dintre ele vor rămâne deasupra nivelului apei. Çetin se întreabă de ce acest lucru n-a stârnit mai multe proteste internaţionale.
„Acest loc nu le aparţine locuitorilor din Hasankyef şi nici Turciei. El le aparţine tuturor oamenilor! La urma urmei, acesta este leagănul omenirii”, spune Çetin Yıldırımer, potrivit Digi 24.