Un necunoscător ar putea crede că e vorba de vreun potir care poate aduce magie și îndeplini dorințe. Din fericire, este vorba de o competiție mondială de fotbal pentru copiii până în 18 ani și care din 1975 până azi se organizează în fiecare an în orașul Göteborg, Suedia.
Autor: Costel Ungureanu (manager)
45.000 de spectatori pe „Ullevi”
Nu auzeam de această competiție dacă fiul meu în vârstă de 10 ani nu juca într-o echipă de fotbal mică, de cartier, care, prin efortul părinților, a participat alături de alte 1.600 de echipe din 80 de țări, meciurile desfășurându-se pe 110 terenuri. Nu a fost impresionant faptul că ne-am dus la această competiție cu autocarul și că am făcut trei zile pe drum, nici că acei copii cu voință și entuziasm au rezistat calvarului celor peste 2.000 de kilometri, nici faptul că în Göteborg, pentru a fi mai ieftin, am dormit toți într-o sală de clasă, pe jos, pe saltele aduse de acasă, ci faptul că minunații și talentații noștri copii au defilat pe stadionul „Ullevi” în fața a peste 45.000 de spectatori purtând steagul României la ceremonia de deschidere.
Nu le-a păsat că pe ferryboat copiii altor echipe străine le strigau „zingaro” (țiganii) când au văzut pe treningurile lor scriind „România”. Ei, acum, erau lângă aceștia pe același teren și primeau aplauze la fel ca ei. Focul de artificii de la finalul ceremoniei de deschidere este magistral și realizat pe melodii cunoscute, inclusiv una a Alexandrei Stan!
La final, fumul se ridica spre cer dând startul unei competiții a bucuriei și a plăcerii de a juca fotbal, de a interacționa cu alți copii care nu vorbesc aceeași limbă ca tine, dar interesant aceștia se întelegeau între ei, legau prietenii sau socializau. Principala condiție de participare la „Gothia Cup” este să fii afiliat la FRF, însă nu am văzut niciodată ca cineva să vorbească despre acest turneu, la care, în trecut, a participat și Andrea Pirlo.
România își trimite reprezentante aici, de peste 20 de ani, echipa cu cele mai multe prezențe fiind Sportul Studențesc. Mai mult, turneul include și o competiție a persoanelor cu dizabilități, iar România a înscris o echipă ce a avut rezultate remarcabile. Și anul acesta se va organiza „Gothia Cup” și aș fi bucuros dacă într-un ziar de sport din România, într-un mic colț, s-ar scrie un mic articol despre meciurile echipelor românești participante. Sau măcar scorurile. Vă asigur că bucuria lor va fi și mai mare și vor afla și alte echipe despre turneu. Site- ul turneului se găsește pe www.gothiacup.se/eng.
Astfel, deși copilul meu nu mai joacă fotbal, urmăresc activitatea echipei la care a fost legitimat, iar aceasta participă la turneu pentru că experiența trăită acolo se transmite celor nou veniți. Competiții de acest gen sunt benefice pentru că le oferă copiilor și experiență de viață, iar părinții au și ei de învățat.