Cine e André Rieu, omul cu cea mai mare orchestră privată din lume
- Loreta Popa
- 11 decembrie 2014, 00:07
Dacă ar fi să ne luăm după faptul că atunci când i se pronunță numele de cele mai multe ori auzi întrebarea „Cine mai e și ăsta?”, realitatea vine să conteste ignoranța. Violonistul André Rieu a venit pentru câteva ore în România, ca să anunțe personal concertul din vara anului viitor. Surpriza a fost că a vândut bilete pentru trei concerte, nu doar unul.
Dacă nici acest lucru nu confirmă setea de cultură a acestui popor, nu știm ce altceva ar putea să o facă. Atât de educat, de pozitiv și inteligent încât nu poate fi descris în cuvinte. André Rieu a vorbit frumos despre România, luându-i pe toți prin surprindere, a promis că-și va deschide inima pentru români, a făcut fotografii și a dat autografe și interviuri fără să-și privească ceasul.
A doua zi după conferință, când biletele au fost puse în vânzare, a început nebunia. Olandezul cu un castel la Maastricht a anunțat că se vor ține nu unul, ci trei concerte în Piața Constituției: pe 12, 13 și 14 iunie. Niciodată, în toată cariera sa, nu s-a mai întâmplat așa ceva. A fost un record absolut.
De ce românii își doresc cu atâta ardoare să-l vadă? De ce au cumpărat bilete fără să se uite la bani? Cine este până la urmă omul care a reușit acest lucru? André Leon Marie Nicolas Rieu este „un băiat născut într-o duminică însorită” a anului 1949, la Maastricht, Olanda. Este violonist, dirijor și compozitor, unul dintre cel mai bine vânduți muzicieni din lume. A reușit să revitalizeze valsul la nivel internațional cu spectacolele sale extravagante, pline de emoție.
Vioara lui este un Stradivarius
Deținătorul celei mai mari orchestre private din lume, André Rieu a vândut până în prezent peste 40 de milioane de albume și DVD-uri în întreaga lume. André Rieu a început să ia lecții de vioară la vârsta de 5 ani, fiind încurajat de tatăl său, André Rieu Sr., dirijor al Orchestrei Simfonice Limburg și al Operei din Leipzig. În 1967, Rieu a studiat vioara la Conservatorul din Liege, iar, mai târziu, la Conservatorul din Maastricht, până în 1973. În 1974, Rieu s-a mutat la Conservatorul Regal din Bruxelles, unde profesor i-a fost Andre Gertier.
Și-a terminat studiile în 1977, când a primit Premier Prix și cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1667. Cea mai mare dorință a sa a fost să popularizeze muzica într-atât încât oamenii să-și aducă aminte că viața este cel mai frumos lucru care li se poate întâmpla. Și a reușit.
„Eu și soția mea formăm un întreg”
Soția sa, Marjorie, sufletul său pereche, îi stă alături de 40 de ani. Fiii săi - Marc și Pierre – îl însoțesc în drumurile sale, iar când lipsește prea mult de acasă vorbește cu cei patru nepoți pe Skype sau Facebook. Marjorie Rieu, fost profesor universitar, este de foarte multă vreme și managerul său.
„Ea îmi scrie tot, ea îmi pregătește scenariul la fiecare concert, cuvintele pe care le spun publicului meu, ce să fac. Puteți spune că sunt un fel de marionetă, dar împreună suntem un întreg”, spune André Rieu. Imperiul „André Rieu Productions” are astăzi peste 130 de angajați. André Rieu este proprietarul mai multor autocare și al unui avion pentru transportul orchestrei și al materialelor.
Valsul leagă prietenii
Sir Anthony Hopkins (foto stânga) a compus pe 7 noiembrie 1964 valsul „And the Waltz goes on”. Muzica a făcut parte din viața sa încă din copilărie. La 27 de ani, în paralel cu studiul actoriei, cânta și la pian. Valsul compus de Sir Anthony a stat în sertar până în 2011, când a fost încredințat lui André Rieu pentru a fi orchestrat. Violonistul a aranjat piesa cu multă dragoste, astfel încât dorința marelui star de la Hollywood a devenit realitate. La premiera mondială a piesei „And the waltz go on” de la Viena, acesta a plâns, cuprins de emoție.
La începutul concertului, oamenii încep să-și zâmbească unii altora. Apoi, se țin de mâini, se îmbrățișează și se sărută. Asta face valsul.”
Andre Rieu, violonist