Un bulgar a scăpat de paralizie după un transplant de celule din nas

Un bulgar a scăpat de paralizie după un transplant de celule din nas

Un bărbat paralizat are şansa de a merge din nou după un transplant de celule din cavitatea nazală în măduva spinării.

 Alți specialiști spun că este nevoie de un studiu pe mai mulți pacienți pentru a spune sigur că aceasta poate fi o soluție de vindecare a paraliziei.

Victima unui atac

Darek Fidzka (40 de ani) a fost paralizat în 2010 de la brâu în jos, după ce a fost înjunghiat de mai multe ori. Tratamentul care i-a oferit posibilitatea de a se deplasa din nou a fost făcut sub supravegherea chirurgilor din Polonia, în colaborare cu oameni de știință din Londra. Profesorul Geoff Raisman, şeful secţiei de neurochirurgie de la Institutul de Neurochirurgie din Londra, a fost cel care a coordonat echipa de cercetători din Marea Britanie. „Am folosit celule olfactive. Acestea permit fibrelor nervoase din sistemul olfactiv să se regenereze continuu”, a explicat medicul. În cursul unei operații, chirugii au mutat unul din bulbii olfactivi ai pacientului pentru a crește celulele necesare.

Poate merge după doi ani de recuperare

Două săptămâni mai târziu au transferat aceste celule din cavitatea nazală în măduva spinării, creând „un pod”. Pacientului i s-au făcut 100 de injecţii cu celule din cavitatea nazală.

După operaţii, bărbatul a intrat într-un program de recuperare care a inclus exerciții timp de cinci ore pe zi, cinci zile pe săptămână, iar primele semne de îmbunătăţire a situaţiei au fost notate după trei luni. La şase luni de la operaţie, Darek a putut merge susţinut de o bară, iar la doi ani după tratament, poate să meargă susținut de un cadru. „Când nu își poți simți jumătate din corp, te simți neajutorat, însă când poți să mergi din nou simți că te-ai născut din nou”, a declarat bărbatul. Alți medici sunt de părere că acest unic caz nu este relevant. „Un singur caz nu reprezintă o dovadă științifică solidă. De fapt, nu există dovezi că transplantul este responsabil pentru recuperarea acestui bolnav”, este de părere dr. Simone Di Giovanni, șef la Restorative Neuroscience for Imperial College din Londra.

Ne puteți urmări și pe Google News