EXCLUSIV EVZ. Infractorii au „încălecat” Poliția la Slobozia. Interlop către agent: „Tu ești un sclav”
- Georgeta Ghidov ăţ
- 19 octombrie 2014, 00:00
Tupeul tânărului din Ialomița care, zilele trecute, l-a umilit pe un agent arată cum funcționează sistemul în județele dominate de infractori.
Un filmuleț înregistrat, week-endul trecut, într-un bar din Slobozia, Ialomița, arată cum un șmecheraș îl umilește pe un agent de poliție. Fără pic de teamă, Lazăr Fila, un infractor declarat, dar fără dosare la Poliție, i-a spus unui agent pur și simplu: „Tu ești un sclav... eu sunt un șmecher”. În schimb, polițistul a tăcut mâlc și i-a dat o amendă de 5.500 de lei pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. „Nu a fost vorba de umilire. Polițistul a acționat corect”, au declarat superiorii acestuia.
„Legea nu e suficient de puternică”
Emil Păscuț, președintele Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, este de părere că problema ar fi o atitudine față de regulile societății. „Infractorii simt că legea nu e suficient de puternică. Este vina polițistului care nu a impus suficient respect, dar, de fapt, e vina sistemului”, este de părere Păscuț. În opinia sa, puterea exemplului este foarte mare: „Infractorii văd la TV cum persoane cu autoritate nu respectă legea. De ce ar respecta-o ei?”.
„Se împrietenesc cu cine nu trebuie”
Unii dintre angajații Poliției sunt de părere că proasta gestionare a situației din teren îi pune în fața unor asemenea situații, precum cea de la Ialomița. Există lacune ale legii, dar și greșeli ale polițiștilor. Agenții ajung să se împrietenească „cu cine nu trebuie sau fac tot felul de înțelegeri pentru a afla informații, apoi sunt nevoiți să închidă ochii când legea este încălcată". „Am avut un caz în care o agentă a venit plângând pentru că nu a putut acționa atunci când niște comercianți au tras de ea”, explică unul dintre aceștia. În plus, spun polițiștii, legea nu te apără când intervii dacă ești agresat verbal. Ca dovadă că polițistul din Ialomița este acum cercetat pentru modul în care a acționat.
„Au fost demarate verificări pentru a analiza modul în care acționat polițistul”, a confirmat purtătorul de cuvânt al IPJ Ialomița, Andreea Loghin. La rândul său, Vicepreședintele Corpului Național al Polițiștilor, Eugen legea nu-i apără suficient pe polițiști. „Avem și noi lacunele noastre... Am făcut propuneri în mod repetat pentru modificarea sancțiunilor. Dar aici ar trebui să intervină și statul, care să găsească pârghii pentru că se dau amenzi potrivit Legii 61/1991 dar, de cele mai multe ori, acestea nu sunt plătite. Clienții noștri ajung să spună: dă-mi amenda cea mai mare, oricum nu o plătesc!,” ne-a spus Neață.
Agenții au fost chemați să intervină după ce Fila ar fi snopit în bătaie pe un mire care a venit în bar să-și recupereze mireasa. Fericit, băiatul ar fi vrut ca lăutarii aflați la masa bătăușului să îi cânte ceva și miresei, ceea ce l-a înfuriat pe Lazăr Fila.
Fila știe cum să se răzbune
Lazăr FIla l-a umilit verbal pe agentul de poliție și l-a amenințat că îi va face probleme
● „Să-ți mai spun o vorbă: nu ai ce să-mi faci tu mie niciodată. Tu esti un sclav care muncește și eu sunt un șmecher!”. ● „Voi aveți mandate, veniți așa? E greu pentru tine și pentru alții”.
● Da’ stai, mă, așa! Nu vreau! Mă duc la spital și îmi bag mâna în ghips, să vezi ce pățești matale cu mine”.
Ialomița, județ controlat de interlopi de top
Orașul Slobozia este celebru pentru scandalurile în care au fost implicați interlopi feroce și oameni ai legii. În toamna anului 2008, comisarul-șef Iosif Chirică, cel care conducea Poliția Slobozia, a fost filmat beat în casa interlopului Gheorghe Toma, zis Gigi Piticu.
Beat mangă
Comisarul a stat la masă cu Toma și a băut până a adormit pe o canapea din locuința acestuia. În zori, a plecat cu mașina care era parcată în curtea interlopului. Înainte de asta, gazda și-a făcut o fotografie cu mașina astfel încât să se vadă numărul de înmatriculare.
Doi ani mai târziu, în 2010, șeful Parchetului Slobozia, procurorul Cristian Hristescu, a fost filmat când petrecea cu interlopul Victor Dinescu, zis Vivi. La începutul anului 2014, Hristescu a fost arestat pentru protejarea clanului.
În iunie 2013, a fost arestat chiar șeful DNA-Slobozia, procurorul Dumitru Cristudor. Acuzațiile: luare de mită și favorizarea infractorului. Cristudor a protejat trei persoane de anchete ale procurorilor din Germania. În shimbul protecției, el a primit mai multe șpăgi penibile: copaci thuya și două mașini de piatră.
Câteva luni mai târziu, în septembrie 2013, șeful Serviciului de Investigarea Fraudelor (SIF) din IPJ Ialomița, Cornel Tache, a fost arestat pentru luare de mită, complicitate la evaziune fiscală și trafic de influență. Acuzațiile vizau protejarea unui afacerist local. Un alt caz de frăție interlop- om al legii din Ialomița a fost cel al clanului Drabi, specializat în acte de cămătărie. Interlopii au beneficiat de protecția șefului Poliției Urziceni, comisarul Constantin Greu, judecat pentru favorizarea infractorului.