DEZVĂLUIRI DNA:Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu au făcut presiuni asupra conducerii Romsilva privind retrocedări de păduri: "Suntem în plin război cu Romsilva! Vom câştiga 100%!"
- Ionel Stoica
- 15 octombrie 2014, 15:33
Parlamentarii Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu sunt suspectaţi de procurorii anticorupţie că ar fi făcut presiuni asupra conducerii Romsilva în cazul unor retrocedări de suprafeţe mari de terenuri forestiere, se arată în documentele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Senatorul Ilie Sârbu şi deputatul PSD apar în documentele întocmite de DNA privind retrocedarea ilegală a aproximativ 43.000 ha de teren forestier din judeţul Bacău, lăsate moştenire de Nicolae D. Ghica, potrivit Agerpres
- Ancheta DNA a relevat că una dintre persoanele care au pretins că sunt moştenitoare - respectiv Elie Vlad Sturdza, un strănepot de soră al lui Nicolae D. Ghica - a fost reprezentată de avocatul Ioan Adam, în prezent deputat şi soţ al unuia dintre judecătorii implicaţi în dosar. El ar fi intervenit la magistraţi din completul care a judecat cauza clientului său.
Din datele existente rezultă că, pentru a se reuşi obţinerea în mod nelegal a unei hotărâri judecătoreşti pentru reconstituirea dreptului de proprietate, au colaborat mai multe persoane: avocatul Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza, Ordog Lorand Andras, Uţă Gabriel şi Velican Maria Daniela.
În documentele DNA se menţionează că, în 2009, Ioan Adam s-a căsătorit cu judecătoarea Bularca Anca Roxana, iar naşii acestora de cununie au fost Paltin Gheorghe Sturdza şi concubina acestuia, Zaharia Gabriela Rodica.
Ulterior, pentru realizarea retrocedării, în 'această afacere' au fost cooptate mai multe persoane, fiecare având roluri clar stabilite.
- 'În primul rând, prin intermediul lui Durlan Iulian, primarul Comunei Căiuşi din judeţul Bacău, a reuşit să-l capaciteze pe deputatul Viorel Hrebenciuc, care avea rolul de a-şi folosi influenţa politică la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice din judeţul Bacău şi de la nivel central pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract. (...) Paltin Gheorghe Sturdza, prin intermediul lui Ioan Adam, Bengescu Dan Costin şi Viorel Hrebenciuc, a insistat să-i determine pe reprezentanţii Romsilva să nu mai facă apărări, pentru ca eliberarea titlului de proprietate să fie cât mai rapidă pentru cele 43.227 ha de teren forestier sau să renunţe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile. Din probe rezultă că Viorel Hrebenciuc l-a abordat pe Adam Crăciunescu prin intermediul lui Ilie Sârbu, senator, persoană cu foarte mare influenţă asupra directorului RNP Romsilva', se spune în document.
Procurorii au reţinut că, anterior cooptării lui Adam Crăciunescu de către Hrebenciuc în acest grup, acesta din urmă obţinuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, vicepreşedinte PSD Bacău, instigându-l la inacţiune, adică să nu mai apere interesele instituţiei.
- 'Din convorbirile telefonice purtate de către Ioan Adam, Dan Costin Bengescu şi Viorel Hrebenciuc rezultă că aceştia au menţionat de mai multe ori şi numele lui Constantin Dorian Pocovnicu, actualul prefect al judeţului Bacău şi preşedinte al Comisiei de fond funciar Bacău. De asemenea, în septembrie 2013, Hrebenciuc a intervenit pe lângă membrii comisiilor locale Dărmăneşti şi Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel încât aceştia să accepte predarea directă a suprafeţelor de pădure fără avizul Comisiei Judeţene de Fond Funciar, în conformitate cu strategia de acţiune convenită în prealabil cu Bengescu', se mai arată în dosarul DNA.
Astfel, în discuţia din 9 septembrie 2013 purtată cu Bengescu, parlamentarul îi explică acestuia că directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, va fi chemat la Bucureşti pentru a fi 'instruit' cum să procedeze în privinţa demersurilor efectuate pentru punerea în executare a hotărârii judecătorilor Tribunalului Covasna, care în revizuire au dispus restituirea în natură a celor 43.277 ha de pădure.
'Numele lui Ghelasă apare şi în contextul în care parlamentarul trimite pe una dintre apropiatele sale să discute cu o persoană în 'problema cu Ghelasă'. Trebuie subliniat în acest context că, potrivit datelor deţinute, în cursul lunii septembrie, directorul general al Romsilva 1-a chemat pe tema suprafeţelor de teren împădurit vizate de Paltin Gheorghe Sturdza.
La sfârşitul lunii octombrie 2013, Hrebenciuc şi-a intensificat demersurile în problema suprafeţelor de pădure vizate pentru restituire de către Paltin Gheorghe Sturdza, sens în care 1-a contactat telefonic chiar pe directorul Direcţiei Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, căruia i-a reproşat 'blocajele' instituţionale apărute. Din probe a rezultat că atât Ioan Adam, cât şi Dan Costin Bengescu i-au solicitat în mod direct lui Hrebenciuc să intervină pe lângă directorul general Romsilva, care, la rândul său, trebuia să dispună juriştilor din Romsilva şi ai Direcţiei Silvice Bacău să aibă o atitudine necombatantă', se mai susţine în document.
Anchetatorii au constatat că, în decembrie 2013, după ce a aflat că jurista din Romsilva a depus cererea de strămutare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, obţinând totodată şi suspendarea judecăţii dosarului, şi după ce 'a fost admonestat de Hrebenciuc prin intermediul lui Ilie Sârbu', Adam Crăciunescu a dispus ca jurista să nu mai reprezinte Romsilva în cauzele ce privesc Domeniul Ghica-Comăneşti şi să nu mai facă deplasări în afara Bucureştiului, ceea ce a afectat în mod direct drepturile patrimoniale şi interesele legitime ale acesteia.
În dosar este menţionat şi faptul că, în 1 decembrie 2013, ora 18,16, deputatul Ioan Adam, nemulţumit de demersurile efectuate de funcţionari ai Romsilva, care contestă în instanţă, îi trimite lui Dan Bengescu un SMS cu următorul conţinut: 'Vă rog nu vă mai lăsaţi călcaţi în picioare de com. jud. Bacău şi Ghelase care au cerut strămutarea în 27 nov. Asta întrece orice închipuire iar prietenul tău (Hrebenciuc Viorel - n.a.) a fost în mod grosolan păcălit. Sunt curios ce reacţie va avea când îi vei spune ptr că în acest sens şi-a dat cuvântul, far iată bomba'.
'Din conţinutul acestui SMS rezultă că Ioan Adam îi cere lui Bengescu să ia atitudine faţă de demersurile Romsilva şi să îi transmită lui Hrebenciuc că persoanele - funcţionari publici, cu care a discutat despre necesitatea urgentării punerii în posesie pentru cele 43.000 ha - l-au păcălit, în sensul că ei fac demersuri în continuare în instanţă pentru a bloca executarea în loc să aibă atitudine non-combat cum au promis deputatului care şi-a 'dat cuvântul', în sensul că va rezolva problema şi îi va determina pe cei de la Romsilva să nu mai apere pădurile statului ', se mai arată în probele de la dosar.
La aceeaşi dată, deputatul Viorel Hrebenciuc, fiind anunţat de Dan Bengescu în legătură cu cele comunicate prin SMS de Ioan Adam, contactează un funcţionar din Consiliul Judeţean Bacău - comisia judeţeană de aplicare a legilor proprietăţii, căruia îi solicită relaţii cu privire la demersurile efectuate de această instituţie în procesele civile referitoare la solicitările lui Paltin - Sturdza, funcţionar care se scuză arătând că cererea a fost iniţiată de Romsilva.
Procurorii au mai constatat că Viorel Hrebenciuc i-a transmis lui Ioan Adam că 'suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%!', precum şi că 'sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi. O să vezi.'.
'În ciuda poziţiei sale de deputat, din probele dosarului rezultă nu doar că Adam Ioan a fost iniţiatorul grupului format din Sturdza Gheorghe Paltin, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, dar este şi coordonatorul acestui grup, persoana care se ocupă cu strategiile. Cu ocazia unei întâlniri dintre Hrebenciuc şi Bengescu, din 13 august 2014, primul a afirmat că trebuie să vorbească cu Sârbu Ilie pentru a-l 'călca pe cap' pe Adam Crăciunescu, din această sintagmă folosită înţelegând că se intenţiona luarea de măsuri drastice faţă de directorul Romsilva dacă nu va respecta sarcinile trasate de către Hrebenciuc şi va mai face apărări în instanţă, deoarece trebuia să aibă o atitudine împotriva atribuţiilor de serviciu, manifestându-şi intenţia de a-i oferi acestuia drept 'donaţie' o suprafaţă din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o', mai relevă ancheta DNA.