Culmea corupției. Baronul Aristotel Căncescu a dat milioane de lei pe un drum fantomă

Culmea corupției. Baronul Aristotel Căncescu a dat milioane de lei pe un drum fantomă

Cel mai bogat baron din România este la un pas să-și piardă libertatea, influența politică și banii, în urma scandalului de corupție. Aristotel Căncescu a fost adus ieri, încătușat, la Curtea Supremă de Justiție.

Președintele CJ Brașov, Aristotel Căncescu (PNL), și prietenul acestuia, afaceristul Gabriel Bâgiu, au fost aduși încătușați, ieri, la Curtea Supremă de Justiție. Un judecător urma să decidă dacă cei doi sunt un pericol social pentru a fi arestați preventiv pentru 30 de zile. Căncescu și Bâgiu sunt în mijlocul unei mega-anchete de corupție, în care sunt implicați membri ai Parlamentului României și înalți funcționari.

DNA investighează modul în care CJ Brașov a acordat mai multe contracte publice către două firme: Ramb Sistem - administrată de Gabriel Bâgiu și Gotic SA- controlată de deputatul Ion Diniță (PC). Imunitatea de parlamentar l-a scăpat pe Diniță de reținere, dar deputatul a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită. Alte nume grele din dosar: vicepreședintele CJ Brașov, Mihai Pascu, și Radu Ispas, administrator public al județului Brașov.

Întâlniri secrete

Ne puteți urmări și pe Google News

Numele deputatului Daniel-Cătălin Zamfir (PNL), apare în actele DNA, după ce a fost înregistrat atunci când discuta la telefon cu Mihai Pascu. Cel din urmă îi povestea parlamentarului de intențiile lui Căncescu care voia să acopere prejudiciiile pentru a scăpa de răspunderea penală. Modul în care erau obținuți banii era tot ilegal, iar pentru acest lucru Căncescu, Pascu și Diniță au avut mai multe întâlniri secrete, în care au discutat despre contracte atribuite abuziv și cum se împărțeau banii. Procurorii DNA au explicat și cum erau umflate aceste contracte și au dat exemplul reabilitării drumului Rupea-Racoș, încredințat companiei Gotic SA.  Inițial, în 2007, contractul a fost de 9.724.823 lei cu TVA, dar prin acte adiționale a ajuns la 101.750.482  lei cu TVA, înregistrând astfel o creștere cu 1.046,29 %. Procurorii DNA au mai descoperit nereguli și la alte contracte date de CJ Brașov. Decontat de două ori În cazul drumului judeţean  DJ 131C, CJ Brașov a decontat bani pentru lucrări care nu au fost efectuate. În alte contracte s-au descoperit lucrări care au fost decontate de două ori, precum și decontări pentru lucrări în cantități și tarife mai mari decât cele din devizul ofertă.

Dedesubturile șpăgilor de top

^ Căncescu negocia cuantumul mitei la sediul televiziunii Mix TV, controlată de societatea Canaris; ^ O parte din mită era dată sub formă de publicitate sau urări de sărbători pe Mix TV; ^ Președintele CJ Brașov a primit o altă șpagă inedită: patronul unei firme de casă i-a construit un teren de tenis; ^ CJ Brașov a plătit abuziv către firma Gotic SA, reprezentată de deputatul Ion Diniță (PC), sume uriașe de bani și au fost înregistrate majorări și cu 1.046% față de valoarea inițială a lucrărilor; ^ Căncescu a încercat să inducă în eroare inspectorii Curții de Conturi și le-a dat documente false; ^ Vicepreședintele CJ Brașov, Mihai Pascu, a dat declarații în care a recunoscut faptele de corupție; ^ Mai mulți angajați din CJ au dat declarații de martori sub acoperire și „l-au turnat” pe șeful lor; ^ Mandatele de interceptare a telefoanelor și monitorizare ambientală au fost date de Curtea Supremă de Justiție.

Căncescu și Bâgiu, foști tovarăși în afaceri, acum parteneri de dubă foto: nicu dîrdîiac

Un urs gunoier i-a descoperit domeniul din Râșnov

Una din șpăgile inedite primite de Aristotel Căncescu este un teren de tenis, contruit de firma Ramb Sistem, la domeniul din Râșnov. Imobilul este trecut pe numele unei rude mai modeste. Este vorba de o casă de vacanță, în jurul căreia a construit un parc zoo privat de 2,5 hectare, totul înconjurat cu un gard metalic electrificat.  Mai multe specii de păsări – lebede și rațe egiptene- dar și cai, căprioare sau cerbi se plimbă pe proprietate. Vila ar fi rămas secretă, dacă în 2008 nu ar fi intrat un urs gunoier, în căutare de mâncare.  Atunci,  Căncescu s-a dat de gol și a sesizat Romsilva, să vină să ridice sălbăticiunea. În 2011, autoritățile au descoperit că politicianul ținea, în grădina sa zoologică, un urs, pe care îl alinta Zorro. Animalul a fost eliberat.

 Lângă vilă, Căncescu și-a făcut un teren de tenis, mită de la constructor, potrivit DNAfoto: libertatea

Căprioarele se plimbă în voie pe domeniul de 2,5 ha al lui Căncescu foto: libertatea