„Nunți de aur” 55 de miri și-au scos miresele de 70 de ani la restaurant

„Nunți de aur” 55 de miri și-au scos miresele de 70 de ani la restaurant

În condițiile în care în România se petrece, în 2014, un divorț la fiecare 15 minute și 45 de secunde – potrivit INS – este admirabil că mii de cupluri din țară își sărbătoresc, an de an, nunta de aur - 50 de ani de căsnicie.

Veselie mare, ieri, la restaurantul Dineș, din incinta Parcului Carol. 55 de cupluri de vârstnici s-au strâns, la inițiativa primarului sectorului 4, pentru a-și sărbători nunta de aur.

Este cea de-a douăzeci și una astfel de manifestare organizată de primarul Cristian Popescu-Piedone de când a fost ales primar. Astfel, „premianții” au primit câte o diplomă de felicitare și mici cadouri care să le aducă aminte urmașilor că părinții lor au petrecut o jumătate de veac împreună, la bine și la rău.

Pensionarii au fost serviți cu un antreu rece, un mixgrill și o felie dintr-un tort special pregătit pentru ei. Un vin demisec ușor a destins atmosfera și, în scurt timp, s-au încins pe ringul de dans niște hore și sârbe în toată regula care l-au obosit mai degrabă pe edilul-amfitrion. Piedone le-a urat „mirilor” să se bucure de cât mai mulți ani de viață și de căsnicie, dar pe care să-i numere neapărat el, în persoană. „Am sărbătorit, până acum, 3.500 de cupluri care au ajuns la «nunta de aur». Și o să facem și – mega- petrecere de Revelion. Că sunt și io proaspăt bunic și am făcut și «nunta de argint!»”, s-a dat mare primarul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Femeia să chivernisească banii bărbatului!”

Agripina, de 70 de ani, și Cornel Buliman, de 76, erau ferchezuiți ca acum 50 de ani, pe 10 mai 1964, când s-au luat în fața preotului. El, maistru militar armurier, și ea - bobinatoare la Electromagnetica - își aduc aminte că, atunci, o mătușă de-a lor i-a sfătuit: „Să vă certați pe rând! Când are el draci, să taci, și invers! Uite așa am păcălit 50 de ani frumoși, fără scandal și palme. Ăsta-i secretul nostru!”, e mândră tanti Agripina, îmbujorată ca atunci când nea Cornel a făcut-o doamnă. Zice că una din cheile succesului este modul cum femeia se pricepe să gospodărească banii bărbatului: „Dacă femeia nu știe să calculeze banul, poa’ să aducă soțul oricât, că se duc banii fără rost!”. „În 50 de ani, am făcut un apartament cu trei camere, un băiat și o fată care ne-au dat și ei două nepoate și un nepoțel!”, se mândrește și bătrânelul.

Cei doi stau unul lângă celălalt, ca doi boboci în prima zi de școală. La fel și soții Verginia și Teodor Biriș, de 69 și 71 de ani, care își sărbătoresc în avans cu o lună nunta de aur. Bătrâna spune că s-au mai certat ei, dar nu prea tare. „Tinerii din ziua de azi se despart și pentru că sunt încurajați de părinți. Ei caută averea, banul, și nu vor să muncească. Vor să iubească pe bani mulți!”, spun în cor cei doi bătrânei. „Secretul”, e de părere Verginia Biriș, „constă în respectul reciproc și iertarea celuilalt. Dar de prins, l-a prins în „offside”, vreodată pe soțul ei? Cei doi râd. „Nu l-am prins, da’ nici nu l-am căutat!”.

60 de ani de căsnicie prin toleranță

Decanii de vârstă ai „însurățeilor” au fost soții Ileana și George Georgescu, de 84, respectiv 87 de ani, care au împlinit, în aprilie, 60 de ani de când conviețuiesc. Din păcate, la petrecere n-a venit decât doamna, că domnul nu prea mai este deplasabil. „Se mișcă greu și l-am lăsat, să nu-l chinuiesc. Da’ e sănătos și nu se vaită niciodată!”, oftează doamna Ileana. E tristă că tinerii de azi divorțează pe bandă rulantă. „Ingredientele unei căsnicii sunt bunulsimț și toleranța. De certat, ne-am mai certat noi, dar nu s-a pus niciodată problema de despărțire! Sfatul meu pentru tineri este să se iubească și să nu alerge după bani!”.

Un divorț la fiecare sfert de oră

Anul 2013 a adus divorțuri pe bandă rulantă. O tendință a început să devină, însă, divorțul la mediator, mai elegant și mai ieftin ca la judecătorie. Peste 35.000 de români au divorțat anul trecut, mai mulți decât în 2012, când au fost pronunțate în jur de 31.000 de hotărâri. Cele mai invocate motive sunt infidelitatea, alcoolismul și violența. Potrivit Institutului Național de Statistică, dragostea durează, în medie, între cinci și nouă ani, cele mai multe divorțuri – aproape 8.000 – survenind după acest interval. Din datele INS reiese că, în 2014, va fi o înmormântare la fiecare două minute, o nuntă la fiecare patru minute si 15 secunde și un divorț la fiecare 15 minute și 45 de secunde. Potrivit cifrelor, în 2014, din trei gravide, două vor naște și una va avorta, astfel încât, conform statisticii din România, va fi o naștere la fiecare două minute și 40 de secunde și un avort la fiecare cinci minute si 15 secunde.