PERCHEZIȚII în trei județe la TRAFICANȚII de obiecte de PATRIMONIU. Numai pe o VIOARĂ și un VAS NEOLITIC au încasat 1 MILION DE EURO
- Georgeta Petrovici
- 11 septembrie 2014, 09:22
Polițiștii din Timiș cu sprijinul specialiștilor de la SRI au dat de urma unei rețele de traficanți de obiecte de patrimoniu. O adevărată rețea de crimă organizată care vindea obiecte valoroase în străinătate a fost deconspirată. Numai două din ultimele obiecte tranzacționate depășesc ca valoare 1 milion de euro. Este vorba de o vioară scumpă și un vas din Neolitic.
Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din Timișoara efectuează percheziţii în trei judeţe, cu sprijinul colegilor din Hunedoara și Mehedinți, la persoane bănuite de operaţiuni ilegale cu obiecte de patrimoniu.
”În baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Timiş, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, efectuează trei percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Hunedoara şi Mehedinţi, la persoane bănuite de export ilegal de obiecte de patrimoniu. Acţiunea vizează trei persoane cu vârste între 29 şi 56 de ani, bănuite că, în perioada iunie - august a.c., ar fi deţinut şi încercat să valorifice, în ţară şi în străinătate, bunuri din patrimoniul cultural mobil, respectiv un vas neolitic şi o vioară veche. Poliţiştii urmăresc depistarea şi ridicarea bunurilor a căror valoare este de peste un milion de euro”, a declarant Mirela Drăghicioiu, ofițerul de presă al Poliției Timiș. Anchetatorii susțin că aceste persoane erau înregimentate într-o rețea de crimă organizată internațională, iar traficul cu obiecte de patrimoniu era sursa lor principală de venit. În mod constant vindeau în Olanda, Italia sau Germania, tablouri valoroase sau aolte obiecte a căror valoare era inestimabilă pentru patrimonial nostru. De asemenea, surse apropiate anchetei au dat de înțeles că se cercetează și aspect legate d efaptul că anumite obiecte tranzacționate ar putea proveni de la Muzeul Banatului din Timișoara, unde se cunoaște faptul că o parte din patrimonial instituției este depozitat în condiții improprii și chiar distrus, așa cum am semnalat în EVZ în urmă cu un an.
Cu ocazia perchezițiilor vor fi puse în aplicare trei mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse pentru audieri la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.
În cauză, faţă de cei trei se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de spălare de bani, export ilegal de obiecte de patrimoniu şi tăinuire.