Care sunt ţările cu cele mai mari companii din Europa Centrală
- Andrei Niculae
- 27 august 2014, 18:29
Polonia este din nou ţară gazdă pentru cei mai mulţi dintre jucătorii din topul CEE, dar victoria în clasament este una modestă. În total, 148 de companii sunt prezentein clasament, cu 23 mai puţine decât în 2012. Totuşi, Polonia se menţine pe primul loc, ea fiind şi cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est. Această schimbare negativă reflectaincetinirea ritmului de creştere a PIB-uluiin 2013 (1,6%), care a scăzut deja de la 4,5% în 2011 la 1,9% în 2012, potrivit companiei Coface în studiul ce cuprinde topul primelor 500 de companii din Europa Centrală.
Ucraina a înlăturat Ungaria de pe locul al doilea urcând, din nou, pe podium. 90 de companii ucrainene au generat o cifra de afaceri de 101 MLD EUR, ceea ce reprezintă cea mai mare valoareinregistrata vreodatain clasament. Cei mai mulţi dintre jucatoriinou-intraţi în top, care au înregistrat o rată de creştere acifrei de afaceri extrem de ridicată, sunt din Ucraina. Pe dealta parte, companii foarte cunoscute din clasamentele anterioare au raportat,de cele mai multe ori, o scădere foarte mare a cifrei de afaceri,pierzându-şi astfel, poziţiile lor. Dintre acestea, doar7 companii au urcat în top.
Ungaria este din nou pe podium. În total, sunt 62 de companii din Ungaria, de 4 ori mai puţine decât în 2012.După 5 trimestre consecutive de recesiune şi cu un volum de investiţii negativde la începutul anului 2009, încrederea mediului de afaceri în companiilemaghiare a fost recâştigată în cele din urmă, abia în a două jumătate a anului 2013. PIB-ul a crescut cu 1,1% în 2013.Cererea externă a fost principalul factor care a contribuit la creşterea economică. Această redresare se reflectaşi în creşterea cifrei de afaceri a celor mai importantecompanii din Ungaria (+ 1,2%).
România prezentă pe o pantă ascendentă
„Din punct de vedere regional şi în comparaţie cu media UE, România s-a distins în 2013 cu o creştere economică de 3,5%. Deşi numărul de firme din România aflate în clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală şi de Est este similar cu cel din anii anteriori (cca 10% din total), este încurajator pentru economia românească că cei mai mari jucători economici ai săi au avut o evoluţie pozitivă în ceea ce priveşte performanţă financiară, rezultatele pentru 2013 indicând o creştere medie de 6,3% a cifrei de afaceri şi o rată a profitului net de 3,3%. Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, dar şi al numărului de companii, industria petrolieră şi a gazelor naturale este clasificată pe primul loc în întreagă regiune, cât şi în rândul companiilor româneşti, iar alături de această, sectorul energiei, cel auto şi retail-ul completează podiumul celor mai performanţe domenii de activitate.”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface România.