Purtătorul de cuvânt al Guvernului dorește să „frigă”, să „omoare” și să „execute electric” ziariștii. Premierul Ponta suține că nu știa.
Fostul angajat al lui Dan Voiculescu, transferat în Executiv, sociologul Mirel Palada, folosește tot mai frecvent un limbaj violent, la un nivel la care nici Mircea Badea nu a ajuns. Badea le-a urat unor jurnaliști „Mori, porcule!”, dar nu a descris niciodată, cu sadism, torturile la care visează Palada.
Frigem purceluși antiguvernamentali
Acum câteva zile, Mirel Palada a descris pe facebook disputa cu un jurnalist de la Gândul, precum și satisfacția pe care o are blocându-i acestuia accesul pe pagina sa de facebook. „Si uite asa mai frigem niste purcelusi anti-guvernamentali la protzap si le dam block si mai bem o bere in cinstea sufletelor raposatilor care nu mai este. In seara asta era unul care acum era reporter la Gindul, iar inainte fusese la Hotnews, si care facea clabuci cu spume la mine pe pagina. Ce placere sa-l execut electric! Cita indeminare am sa omor prin blocare ziaristii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufosilor, nici nu stiti cita placere imi provocati”, a scris Palada. (N.Red: Citatul respectă integral ortografia purtătorului de cuvânt al Guvernului). Întrebat ce părere are despre declarațiile lui Palada, Victor Ponta a susținut că nu știe despre ce este vorba: „Eu încerc să am o relaţie bună cu toată mass-media, cu toate cultele din România, cu toată lumea (...) Necunoscând, îmi este imposibil să vă spun”.
„Privim cu plăcere cum vă zvârcoliți”
În urmă cu câțiva ani, înainte de ajunge angajat al Guvernului, Palada a mai avut un puseu de violență verbală la adresa jurnaliștilor. „Suntem din ce în ce mai mulți cei pe care i-ați păcălit de prea multe ori și acum ne face o deosebită plăcere să vă privim cum vă zvârcoliți pe jos, în chinuri (...) jalnicilor, bicisnicilor, vânduților, amărâților...”, a scris sociologul care, la acel moment, lucra pentru Dan Voiculescu. În 23 decembrie 2013, în calitatea sa de purtător de cuvânt al Executivului, el a făcut o glumă care nu i-a amuzat pe jurnaliștii acreditați la Palatul Victoria: le-a oferit ziariștilor tricouri albastre inscripționate cu mesajul „Antiguvernamențesc, deci transmit”. Unii jur naliști i-au înapoiat cadoul. Lista celor jigniți de Mirel Palada este însă mult mai lungă și iese din sfera jurnalismului. Despre președintele Traian Băsescu a afirmat că este „matrafoxat”. Pe Andrei Pleșu l-a comparat cu Vadim Tudor și l-a acuzat că-i ridică „osanale” lui Traian Băsescu. În schimb, la Antena 3, a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu, afirmând că acesta este victima șefului statului.
Zaharescu, pedepsit cu exilul la Cape Town
Și predecesorul lui Palada în poziția de purtător de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a execelat prin gafe și, în consecință, a fost trimis consul la Cape Town, în Africa de Sud, deși nu avea nicio pregătire diplomatică. Totuși, Zaharescu nu era agresiv cu presa, preferând să declare: „Nu știu ce să vă răspund!”. În decembrie 2012, solicitat să aducă lămuriri asupra deciziei Guvernului de a schimba în regim de urgență Legea audiovizualului, Zaharescu a spus: „Ce aș putea să vă răspund la asta?”. În urma insistențelor, Zaharescu a ajuns la o concluzie: „Nu vă pot răspunde la așa ceva”. El s-a dovedit a fi complet depășit de fiecare dată când trebuia să explice chestiuni tehnice. De exemplu, în iarna lui 2012, Zaharescu s-a contrazis cu ministerul de Externe în ceea ce privește dreptul de vot al românilor aflați în tranzit în diferite state. MAE i-a explicat că doar cei care au domiciliul în străinătate pot vota la ambasade sau consulate. Cu toate aceste gafe, Zaharescu a fost numit, de Guvernul Ponta, în CA al E.On Gaz.
„Sunt aici pentru a vă ajuta”
Lumea purtătorilor de cuvânt din Europa, SUA sau alte părți ale lumii are nenumărate exemple de comunicatori bine pregătiți. Un exemplu este James Hagerty, fost reporter la New York Times, purtător de cuvânt al președintelui Dwight D. Eisenhower (1953-1961). „Vreau să vă spun de la început că n-am de gând sa fac diferențe între jurnaliști și nu o să ofer exclusivități despre președinte și Casa Albă. Când o să vă spun „nu știu”, înseamnă că nu știu, când spun „nu comentez” înseamnă că nu voi discuta despre asta, nimic mai mult. Sunt aici pentru a vă ajuta să obțineți informații”, a explicat el. În 1955, președintele a suferit un infarct și a fost operat anul următor, iar Hagerty a făcut cunoscute veștile într-o manieră calmă și profesionistă. Felul în care a manageriat cele două crize i-au câștigat și mai mult respect din partea jurnaliștilor.