BILANȚUL dezastrului provocat de ape în Banat

BILANȚUL dezastrului provocat de ape în Banat

În județul Timiș au fost afectate 18 localități și 2 drumuri județene ca urmare a precipitațiilor din ultimele 24 de ore, a scurgerilor de apă de pe versanți și a sistemelor de canalizare refulate.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș s-a întrunit în cursul acestei dimineți, la ora 08.30, pentru evaluarea situației operative din timpul nopţii şi reorganizarea echipelor din teren. La această oră Ministrul Dușa coordonează acțiunile în zona Gătaia, orașul cel mai grav afectat de inundații, în Banat.

Pagubele cele mai însemnate s-au înregistrat în localitățile Gătaia, Șemlacul Mare și Șemlacul Mic, încă afectate de inundații, unde echipajele de intervenție acționează în continuare pentru evacuarea apelor și protejarea gospodăriilor cetățenești cu saci cu nisip. În localitățile Jamu Mare, Ferendia, Lățunași și Gherman s-a intervenit pentru evacuarea apei din 11 gospodării cetățenești. De la o stână din localitatea Butin au fost evacuate două familii cu patru copii, însă au rămas izolate 140 animale. Din fericire, apele s-au retras în zonă și acestea sunt în afara oricărui pericol.

O situație de risc există însă în localitățile Moravița și Percosova, unde ca urmare a creșterii rapide a nivelului râului Moravița, zona agricolă a fost inundată. În prezent se acționează preventiv, înălțând diguri din saci de nisip pentru ca apa să nu pătrundă și în cele două localități. La Recaș au fost inundate 10 gospodării, iar în orașul Buziaș 27 de gospodării și anexele aferente. De pe un teren extravilan din localitatea Cerna au fost evacuați 100 stupi cu albine. Ploile abundente au afectat și Spitalul Municipal Timișoara, unde au fost semnalate inundații la subsol și casa liftului.

Ne puteți urmări și pe Google News

DJ 588A a fost parțial inundat între localitățile Denta și Rovinița Mare, dar în prezent este practicabil, iar DJ 592 a fost inundat pe o suprafață de 300mp, în dreptul localității Boldur.

Începând cu noaptea trecută, echipe ale CFR acţionează pentru refacerea terasamentului pe tronsonul de cale ferată dintre localităţile Gătaia şi Voiteg, în vederea reluării circulaţiei feroviare. În paralel, echipaje specializate de intervenţie ENEL au fost trimise pentru a conecta curentul electric în zonele din care apele s-au retras.

După revenirea la starea de normalitate, la nivelul judeţului Timiş, se va întruni o Comisie de Evaluare a Pagubelor provocate de inundaţii.