În lipsa diplomei de Bac, absolvenții acceptați în străinătate rămân în țară

În lipsa diplomei de Bac, absolvenții acceptați în străinătate rămân în țară

Deși Ministerul Educației a dat asigurări că tinerii care aplică în afară nu vor avea probleme din cauza adeverințelor date în locul diplomelor, mulți se tem că nu vor fi primiți, așa că se înscriu și la facultăți din România.

Bacalaureatul nu a reprezentat o problemă pentru elevii care au fost acceptaţi la universităţi din afară încă din timpul anului şcolar. Problemele au venit odată cu depunerea actelor necesare înscrierii la universităţile străine, după ce Ministerul Educaţiei a luat decizia emiterii unor simple adeverinţe în locul diplomelor de Bacalureat. Absolvenţii au fost nevoiţi să utilizeze aceste documente după ce Ministerul a sistat colaborare cu firma Romdidac, cea care a deţinut monopolul asupra realizării diplomelor, în urma unei anchete a DNA.

Ședințe speciale pentru adeverințele românilor

„Garantez că tinerii care vor să studieze în străinătate nu vor avea probleme“, declara recent ministrul Remus Pricopie, pentru a liniști absolvenții.

Mai mulţi tineri ne-au mărturisit însă că stau încă cu stresul că adeverinţele emise de școli le vor fi respinse de facultăți din străinătate. Irina Ionescu, absolventă a unui liceu de top din București, a fost acceptată la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

Cu o medie mare la examenul de Bacalaureat (9,70), tânăra avea nevoie doar să depună actele necesare pentru a scăpa de grija facultăţii, însă Irina nu a primit nici acum confirmarea locului.

Noile acte oferite în România i-au făcut pe britanici să ia în discuție schimbarea procedurilor. „Problema noastră cu adeveriţele i-a făcut pe cei de la facultatea mea să facă o şediţă a consiliului lor pentru admiteri şi să îşi schimbe câteva prevederi în ceea ce îi priveşte pe români Încă aștept rezultatul”.

Universităţile din ţară au devenit o variantă

Speriaţi de gândul că noua regulă autohtonă le poate afecta viitorul an de studiu peste hotare, absolvenţii privesc universităţile din ţară ca pe o oportunitate. Și Irina a apelat la o variantă de rezervă: a aplicat şi la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti. Un alt t â n ă r care se pregăteşte de o aventură peste hotare, Nguyen Tien Dat, a spus că lipsa diplomei ar putea să îi creeze probleme ţinând cont de faptul că universitatea la care a fost acceptat i-a cerut să prezinte diploma în original la începutul anului universitar: „Sper să nu fie o problemă ca voi da doar o adeverinţă”.

Tudor Dobrescu, acceptat de asemenea la o facultate din Marea Britanie, Greenwich, ne-a mărturisit că au probleme colegii care au aplicat în Danemarca şi Germania.