Horia Georgescu, „planul B” pentru poziția de comisar european

Horia Georgescu, „planul B” pentru poziția de comisar european

Dacă Dacian Cioloș nu obține Agricultura, președintele ANI este susținut să devină comisar european pe Justiție

Surse politice susțin că președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta au convenit să-l sprijine pe pre ședintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, să devină comisar european pe Justiție, dacă România nu obține portofoliul Agriculturii, deținut în prezent de Cioloș.

ANI este una dintre puținele instituții lăudate constant în rapoartele pe Justiție ale Comisiei Europene.

„ANI a căpătat mai multă autoritate în calitate de instituție”, scrie în raportul din ianuarie 2014, care mai constată faptul că 80% din concluziile ANI în dosarele privind conflictele de interese au fost confirmate de instanțe.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, Comisia Europeană observă faptul că o serie de atacuri împotriva ANI „coincid” cu deschiderea unor cazuri împotriva unor „înalți reprezentanți politici”.

Și Ungaria vrea Justiția

Poziția de comisar european pentru Justiție mai este dorită de Ungaria, care se pare că-l va propune pe actualul ministru de Externe, Tibor Navracsics.

În ceea ce privește portofoliul Agriculturii, care gestionează cel mai mare buget, bătălia este mult mai dură. Potrivit unor surse diplomatice, statele nordice, nemulțumite de unele din măsurile lui Cioloș în ceea ce privește Politica Agricolă Comună, l-ar sprijini pe ministrul irlandez al Mediului, Phil Hogan. În plus, în legislatura europeană precedentă, Cioloș ar fi avut probleme cu europarlamentarii din comisia pentru Agricultură, inclusiv cu Paolo de Castro, un italian, membru al PPE.

Actualele proceduri de desemnare a comisarilor presupun audierea lor în Parlamentul European. Deocamdată, nici Băsescu și nici Ponta nu vor să recunoască faptul că șansele lui Dacian Cioloș sunt în scădere, iar România are un plan de rezervă.