Efectele miraculoase ale unui hohot de râs

Efectele miraculoase ale unui hohot de râs

Rasul face bine nu doar asupra inimii, ci si asupra mintii! Un ras sanatos este un adevarat „medicament natural” care ajuta, printre altele, la imbunatatirea memoriei. Combate stresul si ne ajuta sa traim mai bine din multe puncte de vedere. Un interesant studiu stiintific arata cum rasul are efecte nebanuite asupra memoriei, in special de la o varsta in sus.

Cand ati ras ultima data? Un ras venit din inima, care v-a iluminat intreaga fata si poate, v-a „cutremurat” intregul organism?

O stare de veselie, manifestata prin ras, are efecte extrem de benefice asupra corpului.

Atat de benefice incat ar trebui de mult ori sa fie medicamentul pe care ni-l prescrie medicul in loc de pastilele de diverse feluri. In loc de o pastila un film cu Stan si Bran sua cu alti actori comici! Ar fi excelent, nu-i asa?

Cercetatorii au efectuat diverse studii foarte interesante, in urma carora au ajuns la concluzia ca rasul ajuta inclusiv la imbunatatire memoriei, in special la persoanele care au  varsta peste 65 de ani.

Stresul are efecte extrem de negative asupra intregului organism – afecteaza inima dar si memoria. Memoria este afectata in urma consecintelor negative pe care le are stresul asupra nivelului diversilor hormoni din organism. In timp acumularea acestor efecte duce la pierderea progresiva a memoriei. Este astfel in primul rand afectata memoria de scurta durata – cea legata de evenimentele recente. Se intampla de multe ori ca persoanele in varsta sa isi aminteasca perfect episoade de acum 20-30 de ani, insa sa nu fie in stare sa povesteasca ce s-a petrecut acum o zi sau doua, sau chiar si in urma cu cateva ore. Tinand cont de faptul ca in lume actuala creste si va continua probabil sa creasca procentul de persoane in varsta, acest lucru devine o problema destul de serioasa a intregii societatii.

Cum putem lupta impotriva pierderii memoriei? Desigur, in cazurile grave sau in cele care au la baza o boala serioasa, este necesar un tratament specializat. In alte situatii insa, cele pe care le intalnim cel mai des si in care persoanele in varsta au intr-adevar probleme cu memoria de scurta durata dar acestea nu sunt grave si nici legate de boli degenerative se poate aplica un tratament extrem de...placut; rasul!

Un grup de la Loma Linda University din California a efectuat diverse teste in sprijinul acestei idei. Cercetatorii condusi de Singh Bains au supus trei grupuri de persoane in varsta la teste de memorie. Un prim grup era alcatuit din persoane perfect sanatoase; al doilea grup din persoane care aveau diabet iar al treilea grup era un grup de control, de persoane in varsta sanatoase. Aceste grupuri au efectuat doua teste de memorie. Intre primul si al doilea test primelor doua grupuri le-a fost aratat un film comic cu o durata de 20 de minute (grupul de control nu a vazut nici un film). Rezultatele dupa cel de-al doilea test de memorie (cel efectuat dupa vizionarea filmului comic) au fost surprinzatoare! Cei care au ras la film au avut rezultate intre 8 si 25% mai bune decat cei din grupul de control. Memoria lor era mai buna!

Cum este posibil asa ceva? Rasul ajuta la imbunatatirea echilibrului hormonal care are o influenta extrem de mare asupra intregului organism: regleaza tensiunea, imbunatateste circulatia sangelui si....ajuta la imbunatatirea memoriei. S-au masurat efecte pozitive inclusiv asupra sistemului imunitar.

Rasul are efecte benefice asupra creierului, in special asupra asa-numitelor unde gama, care , la randul lor au un rol important in memoria de scurta durata.

Avem deci la dispozitie un „medicament natural”, care ne imbunatateste viata si sanatatea – rasul. Ar fi poate cazul sa profitam mai mult de efectele sale miraculoase!

Un film comic, o gluma buna sau pur si simplu intamplarile hazlii din jurul nostru au efecte pozitive, daca ne fac sa radem, asupra sanatatii.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro