LE-A IEȘIT ACCIZA PE NAS: Fumătorii fentează tot mai des statul, la taxe
- Raluca Florescu
- 3 iulie 2014, 11:34
Piața neagră a țigaretelor a continuat să crească și în luna mai 2014, înregistrând un nivel de 16,1 %, față de 15,8% în luna martie și circa 14% la finele anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.
Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când piața neagră crește pentru șase luni la rând, scrie în studiul menționat.
„Contrabanda cu țigarete crește îngrijorător de mult în regiunea Nord-Est (cu 9,5 p.p., până la 41,8%), care devine astfel cea mai afectată de comerțul ilegal”, potrivit lui Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
Acesta a menționat că creșteri semnificative se înregistrează și în regiunea Nord-Vest (cu 6,4 p.p., până la 17,6%) și în București, unde contrabanda a atins un nivel dublu (12,6%) comparativ cu martie. Pe de altă parte, notăm scaderi importante în regiunile Vest (-7,8 p.p. pana la 23%) si Sud-Est (-6,4 p.p. pana la 13,8%).
Din punct de vedere al provenienței, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele “Cheap Whites” continuă să dețină cea mai mare pondere din piața neagră - 39,4%, în scădere față de luna martie (-6,5 p.p.). De asemenea, produsele cu timbru de Ucraina si Moldova continuă în mai trendul ascendent din luna martie”, a mai spus Marcu.
„Este nevoie de eforturi suplimentare din partea tuturor instituțiilor statului. JTI a inițiat în nord-estul țării, regiunea cea mai afectată de piața neagră, o campanie derulată în parteneriat cu Direcția Generală a Vămilor și Poliția de Frontieră, cu scopul de a informa populația cu privire la efectele profund negative ale contrabandei. Este a treia campanie regională, după cea lansată în zona de sud-vest, cu rezultate notabile în reducerea temporară a contrabandei cu țigarete provenite din Serbia si cea desfășurată pe granița de nord-vest, care a contribuit la scăderea pieței negre în zonă de la aproximativ 22% la finele anului 2013 la circa 11% in martie 2014”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
Creșterea accizei, una din cauzele contrabandei
„Acest trend continuu crescător ne îngrijorează profund și ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toate autoritățile statului, inclusiv pentru factorii de decizie ai politicii fiscale. Indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adăugat majorarea anuală din aprilie, au determinat creșterea prețurilor produselor legale, fiind impulsionate vânzările țigaretelor de pe piața neagră”, a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania.
“Pentru fiecare punct procentual pierdut de piața legală, statul pierde de două ori: o dată prin accizele și taxele care nu se plătesc la buget pentru produsele contrafăcute sau comercializate ilegal și, încă o data, prin eforturile și resursele suplimentare necesare pentru a face față fenomenului", a declarat Sorana Mantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris România și Bulgaria.
Producătorii de tutun spun că pentru reducerea pieței negre este necesară și clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, deoarece comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora (piete, stații de metrou etc.).
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier, contribuind, în 2013, cu peste 2,6 miliarde euro la buget, reprezentând accize, TVA, taxe și contribuții.