Ambasador francez: ”România ar trebui să își valorifice mai bine bogățiile”

Ambasador francez: ”România ar trebui să își valorifice mai bine bogățiile”

Noul ambasador al Franţei în ţara noastră, Francois Saint-Paul, consideră că România are foarte multe bogăţii pe care ar trebui să le valorifice mai bine în exterior. El a venit la Timișoara în prima sa vizită oficială pentru a găsi soluții privind relocarea Institutului Francez, după ce frumosul palat în care funcționează de ani buni instituția a ajuns la mâna clanului Cârpaci.

Principala temă de discuţie cu autorităţile locale a fost pe marginea identificării unui spaţiu în care Institutul Francez să-şi poată continua activitatea. ”Dorinţa noastră este aceea de a continua să funcţionăm aici. Acest lucru înseamnă să contribuim la imaginea Timişoarei dar pe de altă parte avem nevoie ca toţi cei interesaţi de prezenţa franceză la Timişoara, care reprezintă statul judeţul sau primăria, mediul universitar, să-şi dea concursul necesar. Este o problemă în care suntem parteneri. Noi dorim să găsim o soluţie pe termen lung pentru a nu pleca din Timişoara. Tot ce putem face noi, francezii, vom face pentru asta”, a punctat, diplomatic, Excelenţa Sa François Saint-Paul.

Palatul în care funcţionează Institutul Francez este situat în cea mai selectă zonă a Timişoarei, un cartier de vile construit de industriaşii bănăţeni din perioada interbelică şi care înconjoară, ca o centură centrul oraşului şi zona istorică. Reamintim că baştanul Ionel Sander, alias Ionelaş Cârpaci, a fost trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnatură privată şi uz de fals, în 2009, acuzat că a folosit o semnatură flasificată ca să pună mâna pe o parte din palatul în care se găsește Institutul Francez. Numai ancheta a durat şase ani.  Magistraţii îl acuză că a falsificat semnătura unuia dintre cei trei moştenitori ai Ilenei Langer, de la care statul comunist a confiscat clădirea cu numarul 46 de pe bulevardul C.D. Loga. Imobilul fusese revendicat.

”România trebuie să își arate valorile”

”Consider că România are mari bogăţii pe care ar trebui să le valorifice mai bine, pentru a-şi arăta valorile de care dispune. Este unul din motivele pentru care Institutul Francez există şi la Timişoara, un 'oraş-vitrină', un exemplu de imagine către exterior”, a afirmat miercuri Francois Saint-Paul, într-o conferinţă de presă susţinută la Timişoara.

Diplomatul a subliniat faptul că nu ar trebui caricaturizat ceea ce spune media occidentală despre România şi nu trebuie să se revină la aceste clişee care, oricum, sunt limitate şi nu sunt distribuite decât de anumite medii. Diplomarul crede că pentru ambele țări a sosit momentul pentru a dezvolta pe noi paliere relațiile bilaterale. ”Un alt domeniu în care colaborarea bilaterală se va dezvolta va fi mediul şi dezvoltarea durabilă, tot ceea ce implică protecţia mediului, începând de la tratarea apei până la îmbunătăţirea eficienţei energetice, renovarea urbană. Avem în acest domeniu o experienţă pe care dorim să o împărtăşim cu România şi această problemă a mediului va deveni tot mai importantă”, a spus Francois Saint-Paul.