BACALAUREAT 2014. Cum s-au descurcat elevii la prima probă
- Alin Chiţu
- 10 iunie 2014, 12:50
Puținii absolvenți de liceu care s-au încumetat să se înscrie la examenul maturității au ieșit de la proba orală la Limba română chiuind de bucurie. Indiferent de nivelul liceelor, peste tot a “plouat” cu calificativul “experimentat”.
Mii de elevi de clasa a XII-a din toată țara au preferat să stea acasă în această sesiune de Bac, speriați de gândul că ar putea îngroșa rândurile celor picați sau fie pentru că pur și simplu au rămas corijenți. Numărul oficial al candidaților încă nu a fost făcut public de ministerul Educației, dar pentru cei care s-au prezentat, cel puțin astăzi, rezultatele au fost bune.
Pentru a convinge comisiile de examen că stăpânesc bine limba română, la nivel conversațional, elevii au trebui să cunoască stilurile limbii române. Astfel, stilul științific este caracteristic creatiilor ştiintifice. Foloseste cuvinte sobre, clare li nu conține deloc figuri de stil sau construcții care să exprime emoții.
Stilul beletristic este specific romanelor și încurajează folosirea figurilor de stil, a termenilor arhaici, regionali, jargou etc. Stilul juridico-administrativ apare atunci când vorbim de documente oficiale, iar stilul publicistic este caracteristic articolelor de presă.
Un discurs filmat
Elevii au intrat câte cinci-șase într-o clasă și au extras un bilet în baza căruia au avut la dispoziție câteva minute să-și facă o schiță de idei pe care să le prezinte mai apoi comisiei de examen. Prestația lor a fost surprinsă de camerele de supraveghere. Nu au primit note, ci calificative, însă fără această probă nu vor putea da celelalte examene.
Tinerii spun că subiectele nu au fost complicate și că, practic, li s-a cerut să vorbească deschis pe un subiect dat. “A fost destul de ușor, totul a durat 20 de minute. Mi-a picat un roman contemporan. Probele orale sunt floare la ureche, să vedem mai departe”, a spus la ieșirea din examen Cristina, elevă în clasa a XII-a e Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” din București.
Anul trecut, circa 63% dintre candidații la Bac au obținut calificativul experimentat la această probă, 11,14% au primit certificat de utilizator de nivel mediu, iar 23,38% au obtinut certificatul de utilizator avansat.