Nou arhiepiscop la Vâlcea și o ciudățenie: doi tineri ierarhi în aceeași eparhie!

Nou arhiepiscop la Vâlcea și o ciudățenie: doi tineri ierarhi în aceeași eparhie!

Mâine, duminică 8 iunie va avea loc un eveniment însemnat din istoria Bisericii Orodoxe Române. Dincolo de marea sărbătoare Duminica Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor – numită în popor şi Duminica mare- la Râmnicu- Vâlcea va fi instalat noul Arhiepiscop, după trecerea la cele veșnice a ÎPS Gherasim Cristea. Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, după Sfânta Liturghie.

Noul arhiepiscop este Prea Sfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor și a fost ales în Ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 22 mai 2014 cu 25 de voturi din 43 voturi valide. Contracandidatul său, Prea Sfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a obţinut 18 voturi. 

Prea Sfințitul Varsanufie Prahoveanul s-a născut la 24 ianuarie 1968 în Bucureşti. A urmat cursurile   Seminarului Teologic din București (1985-1990) și ale Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București (1990-1994), iar în anul 2013 a obţinut titlu de doctor în teologie în urma susţinerii tezei de doctorat cu tema Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfantului Grigorie Palama. În anul 1998, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic (județul Argeș), fiind apoi hirotonit ieromonah pe seama  mănăstirii Radu Vodă din București.  Între anii 1999-2006, a fost starețul acestei mănăstiri, unde a iniţiat lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei și a turnului-clopotniță şi de construire a unui lumânărar în mozaic.Între anii 1999-2001, a fost exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. În anul 2001, a fost ales de Sfântul Sinod Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Prahoveanul. Dintre multe din realizările sale se remarcă și aceea că în calitate de vicar la București a coordonat traducerea şi editarea unei cărţi de rugăciuni şi a Sfintei Liturghii în limba rromanes, destinate comunităţilor de rromi din România. Astfel pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxde Române rromii s-au putut ruga și auzi sfânta liturghie în limba lor maternă. 

Spre de alte alegeri acestea n-au născut multe dezbateri și nici atacuri în presă fiind de o decență rar întâlnită. S-au evitat așa-zisele dezvăluiri despre contracandidat, nu s-au mai făcut scenarii agramate și nu s-a mai discutat la infinit despre cretina teorie a împărțirii Sfântului Sinod în ”conservatori” și ”moderniști”. Din acest punct de vedere am intrat oarecum în normalitate.    

O simplă speculație s-a făcut, iar acesta trebuie notată pentru a nu fi acuzați de lipsă de transparență, de eludarea adevărului. PS Emilian este perceput drept un apropriat al Patriarhului Daniel, iar mulți au văzut în el pe viitorul arhiepiscop al Râmnicului, în mod automat. S-a văzut că nu este chiar așa și că Patriarhul nu poate să impună Sfântului Sinodului ce candidadat dorește. Asta arată modul absolut democratic în care se lucrează, Patriarhul având doar funcția de Președinte al Sf Sinod, dar un simplu vot, nimic mai mult. PS Varsanufie era de prea mult timp vicar: 13 ani. Deși a fost considerat un apropriat la Patriarhului Teoctist, dovada de onestitate și modul în care s-a achitat de sarcini sub Patriarhul Daniel l-a făcut un concurent redutabil.                                                                                           

O ciudățeniei există și ea a fost rapid remarcată, după rezultatul alegerilor, de Patriarhul Daniel. Prea Fericirea Sa s-a arătat oarecum contrariat că o eparhie bogată, dar destul de mică este condusă de doi ierarhi tineri. ÎPS Varsanufie are 46 de ani, iar PS Emilian 42 de ani! Cutuma, ca să nu folosesc termenul de tradiție în acest context, spune că unui ierarh bătrân sau neputincios i se dădea spre ajutor în conducerea eparhiei un vlădică mai tânăr și energic. De data aceasta doi ierarhi tineri, evident ÎPS Varsanufie fiind titularul, împart aceeași eparhiei, ori două săbii tinere nu pot încăpea în aceiași teacă. Asta demonstrează pe de altă parte că există democrație și alegeri libere în Sfântul Sinod. Pe de altă parte cât de curând Sfântul Sinod va trebui să rezolve acestă problemă pentru că PS Emilian Lovișteanul - care începuse să îndrăgească aceste locuri și să fie prețuit de vâlceni - merită să devină titular și nu vicar în umbra unui ierarh aproape la fel de tânăr ca el.                                                         

Ne puteți urmări și pe Google News