Liviu Tudor: „Voi continua să mă implic în proiectele de restaurare a monumentelor istorice, prin Fundația Tudor”

Liviu Tudor: „Voi continua să mă implic în proiectele de restaurare a monumentelor istorice, prin Fundația Tudor”

Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Sighişoara, parte a patrimoniului mondial UNESCO şi două case tradiţionale de lemn din Breb sunt doar câteva dintre monumentele ce vor fi restaurate în 2014. Aceste proiecte sunt susținute de Fundaţia Tudor, la iniţiativa Mihai Eminescu Trust, fundaţie patronata de Prințul Charles.

Fundația Tudor este patronată de omul de afaceri Liviu Tudor, președinte al companiei Genesis Development.

„A lăsa să moară asemenea monumente, martore a sute de ani de istorie a românilor, este ca şi cum am încerca să creştem copaci fără rădăcini. Iar noi susținem, de ani de zile, o dezvoltare durabilă sănătoasă, așa că am decis să ne implicăm, prin Fundația Tudor, în aceste proiecte. Vorbim aici despre o strategie pe termen lung, avem în plan mult mai multe monumente pe care le vom recondiționa”, a explicat omul de afaceri Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de clădiri de birouri.

Ne puteți urmări și pe Google News

La reproiectarea monumentelor au participat și o parte dintre inginerii și arhitecții cu care Genesis Development colaborează în mod curent, iar finisarea lucrărilor se face cu ajutorul meșterilor locali, creând astfel și noi locuri de muncă.

„Avem poate cele mai bine conservate sate din Europa pe care le vom pierde mai devreme sau mai târziu dacă nu ne vom implica. Noi am făcut doar un prim pas și am implicat toate resursele necesare. Trebuie să ne raportăm la trecut și la patrimoniul cultural românesc care reprezintă însăși identitatea noastră. Este de datoria noastră să-i ajutăm pe tineri să conştientizeze puterea pe care o deţin, putere care trebuie direcţionată corect.  Mai târziu, va fi  datoria lor să conserve nu doar o casă, ci o sumă de valori care trebuie să ne caracterizeze și să ne reprezinte individual, pe fiecare dintre noi, dar și la nivel de comunitate”, a mai declarat omul de afaceri care a construit și cel mai mare campus privat din România.

Istoria din spatele celor trei monumente restaurate prin Fundația Tudor

Turnul şi Bastionul Măcelarilor au fost ridicate între secolele al XIV-al și al XVII-lea și erau folosite ca protecţie împotriva atacurilor otomane. Fortificaţiile au rămas aproape intacte în această zonă a cetăţii de-a lungul veacurilor, însă, în ultimii ani, riscul degradării complete a devenit iminent, din cauza infiltrării apei prin acoperiş.

Cele două monumente din centrul vechi al Sighişoarei, sunt din 1999 pe lista locurilor protejate din patrimoniul UNESCO şi în topul destinaţiilor turistice din România. Pentru Liviu Tudor, preşedintele Genesis Development însă, acesta este o lecție de istorie. „Oricine a mers sa le vadă (n.r.: turnul si bastionul) a observat, poate, diversele faze ale evoluţiei construcţiei de-a lungul secolelor. Suntem datori să păstrăm pentru copiii noştri şi generaţiile ce vor să vină fiecare rămăşiţă, fiecare zid şi piatră, şi cu atât mai mult monumente întregi. Dincolo de arhitectura cu elemente renascentiste şi estetică, Turnul şi Bastionul Măcelarilor sunt dovezi vii de istorie”, consideră Liviu Tudor.

Preocupat de menţinerea valorilor româneşti, omul de afaceri a investit, de asemenea, în refacerea a două case tradiţionale de lemn din satul Breb (județul Maramureș), ce datează din secolul XVIII, tot sub patronajul Mihai Eminescu Trust.

Proiectul a presupus mutarea celor două case la Breb - una din Berbeşti şi alta din Fereşti. Casele au fost dezasamblate în 2002 şi reconstruite pe un teren liber. Până la finalul acestui an, meşterii locali vor finisa restaurarea. Alături de casele din sat, acestea formează acum la Breb un mic ansamblu de case tradiţionale din lemn şi oferă o imagine la scară mică a Maramureşului de altădată.