Referendumul din Donețk, lovitura fatală dată Ucrainei

Referendumul din Donețk, lovitura fatală dată Ucrainei

Plebiscitul din regiunea rusofonă este tăișul cu care Rusia vrea, în ultimă fază, să despice în două Ucraina. La Luhansk se pregătește o acțiune similară.

Consultarea populară programată duminica aceasta în estul Ucrainei este, mai întâi de toate, mijlocul principal și sigur prin care Rusia vrea să împiedice alegerile anticipate din 25 mai. Cu un rezultat cel mai probabil pozitiv, un referendum pentru ruperea așanumitei Republici Populare Donețk de restul teritoriului ucrainean va complica toate calculele electorale ale guvernului de la Kiev. Alegerile nu vor putea fi organizate în regiunea separatistă și, mai mult, rezultatul referendumului va oferi Rusiei și mai multă muniție propagandistică.

De altfel, ONU a și anunțat ieri că, dacă violențele nu încetează în estul țării, alegerile vor fi greu de organizat aici. Astfel, în lipsa capacității de a organiza alegeri în estul secesionist, noua conducere de la Kiev va fi lipsită de legitimitate, o realitate care nu servește decât intereselor Moscovei și care prelungește haosul intern din Ucraina. Astfel, scenariul Crimeii se dovedește un precedent periculos iar repetarea sa se poate produce oricând și în alte zone frământate de ambiții secesioniste pro-ruse.

La Luhansk, un alt punct fierbinte din est, insurgenții lucrează si ei la organizarea unui plebiscit similar. Astfel de acțiuni sunt menite să dea mișcării separatiste o fărâmă de legitimitate, din perspectiva rusă, care să ducă în final la divizarea Ucrainei. „Comisia electorală” din Donețk a anunțat deja că se așteaptă ca peste trei milioane de cetățeni să participe la referendumul de duminică.

Farsa din Crimeea

Propaganda rusă a primit însă ieri o lovitură. Pe site-ul unei agenții guvernamentale ruse au fost publicate din greșeală cifrele reale ale referendumului din 15 martie, din Crimeea. Potrivit acestora, retrase imediat de pe Internet, doar 15 la sută dintre alegătorii din Crimeea ar fi votat în favoarea alipirii peninsulei la Rusia. Rezultatele oficiale au indicat o cifră de 97 de procente. Rusia intenționează să repete această farsă și la Donețk, scrie revista americană Forbes.

Între timp, o nouă reuniune diplomatică, ieri, la Viena, menită să detensioneze criza ucraineană, s-a încheiat fără niciun rezultat. Guvernul de la Kiev s-a concentrat, în schimb, pe stabilizarea situației de la Odesa, schimbând șeful administrației regionale după violențele de vinerea trecută, soldate cu 46 de morți. Dacă lucrurile scapă de sub controlul guvernului și în sud, atunci perspectiva alegerilor din 25 mai este total înlăturată.