Cine controlează caracatița afacerilor dubioase din „Republica lui Mazăre”

Cine controlează caracatița afacerilor dubioase din „Republica lui Mazăre”

Majoritatea afacerilor din orașul „baronilor” Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu sunt ascunse prin căsuțe poștale din Cipru, Hong Kong și Insulele Bermude.

Evenimentul zilei vă prezintă un mecanism economic infernal, prin care multe dintre afacerile Constanței sunt controlate, direct sau indirect, printr-o salbă de firme „căsuțe poștale”. Astfel de circuite sunt create, de obicei, tocmai în scopul de a rătăci sumele uriașe precum acelea despre care DNA afirmă că au fost sifonate din bugetele publice ale Constanței. Majoritatea „căsuțelor poștale” au fost prezentate în presă în legătură cu „tripleta” Radu Mazăre (primarul orașului Constanța), Nicușor Constantinescu (președintele Consiliului Ju dețean Constanța) și Sorin Strutinski, om de afaceri.

Cei trei, foști colegi la Institutul de Marină Civilă „Mircea cel Bătrân” Constanța, „controlează” sau sunt asociați, direct sau indirect, în rețeaua de firme.

Pe data de 24 martie 2014, „primarul săracilor” din municipiul Constanța, Radu Mazăre, anunța că are un nou dosar penal, care privea construirea cartierului social Henri Coandă. Povestea șpăgii pe care ar fi luat-o edilul, pe filiera Elan Schwartzenberg, printr-un cont din Israel ținut secret de ochii ANI, a făcut turul întregii prese. La fel și lamentările primarului despre câte are de pătimit pentru că a făcut locuințe ieftine pentru săraci.

Firma care a construit „cartierul săracilor”, Henri Coandă, Shapir Structures SRL, a fost înființată în anul 2000 și are ca unic asociat un alt off-shore din Cipru, SC Larton Consultant Limited din Nicosia. Reprezentantul Shaphir Structures a fost Avraham Morgenstern, cunoscut drept omul lui Elan Swartzenberg. În luna februarie 2014, administratorii Shapir Structures SRL au devenit doi avocați ciprioți Chris Georghiades și Thomas Christodoulou. Firma de avocatură la care lucrează cei doi nu este străină de afacerile oculte de la malul mării.

Chrysses Demetriades este casa de avocatură prin intermediul căreia Valeriu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în Guvernul Ponta 1 și fost consilier al primarului Radu Ștefan Mazăre, împreună cu șapte cetățenii germani, au încercat preluarea drapelului (pavilion) român și inființarea unui registru naval germano- român, privat, controlat de compania off shore CyproServus Co. Compania cipriotă a fost nominalizată și implicată în constituirea RIFA Deutschland GMBH (RIFA = Romanian International Flag Administration). Afacerea „Pavilionul” face obiectul unei anchete DNA.

Căsuțe poștale pentru liniștea baronilor

În schema alăturată se poate vedea rețeaua firmelor off-shore din Cipru, Hong Kong și Insulele Bermude. Multe dintre ele sunt „înghesuite” în aceeași căsuță poștală. DITLINE INVESTMENT, cu sediul în căsuța poștală de pe strada Chytron nr. 5 din Nicosia (Cipru) este acționară în societatea Five Holding SA. Aceasta este proprietarul Brick Mall și asociat în SC Sigma Trading SA, alături de primarul Mazăre, dar și de președintele Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu.

Pe pagina de Internet a companiei am găsit mai multe lucrări, precum: spațiile comerciale din Piața Tomis III; marcaje rutiere în municipiul Constanța și stațiunea Mamaia; antreprenor general al Parcului Acvatic de Distracții AQUAMAGIC; galeriile comerciale Brick Mall; ansamblul Spectrum Residencies. Toate au legături cu Primăria Constanța, iar Parcul Acvatic Aquamagic este construit pe un teren care este pus sub sechestru în dosarul retrocedărilor în care sunt inculpați atât Nicușor Constantinescu cât și Radu Mazăre.

MASTERJOB LIMITED este întregistrată tot în Nicosia și este acționară în societatea Harborside Imobiliara SRL, companie care a demarat construirea a două blocuri de 20 de etaje pe malul Portului Constanța. Masterjob Limited mai este acționar în Sisteme Internaționale de Afaceri SA, societate care deține în concesiune Portul Tomis, prin Tomis Marina Management.

SOCOROTA LIMITED a intrat în urmă cu mai mult de cinci ani în acționariatul societății Satu&Fase SRL, firmă care a concesionat în 2002 și apoi a cumpărat de la Primăria Constanța un teren pe care să se construiască un hotel în Portul Tomis. În jurul acestui proiect, neterminat, s-a vehiculat numele lui Cristian Ion Serghie, un alt personaj întâlnit în multe din afacerile tripletei.

În 2011 se vehicula, în presa locală, vânzarea sa către Astera Consulting SRL, societate care are printre asociați tot un off-shore din Cipru, Perceptual Intertrade. În octombrie 2012, Mazăre a anunțat că investiția va fi finalizată și că acolo va fi construit un hotel Hilton, din investiții private cipriote. Investitorul cipriot era însă chiar căsuța poștală Perceptual Intertrade, al cărei unic acționar este chiar membrul tripletei, Sorin Strutinsky.

La data de 09.04.2014, Perceptual Intertrade Ltd din Cipru este asociat și controlează și firma Amber Consulting SRL, alături de firma cipriotă Southstone Holdings LTD, tot din Cipru. Înainte de acestea, asociații lui Amber Consuilting fuseseră Socorota Limited și Cristian Ion Serghie. Cinci pe loc De remarcat că cinci dintre firmele interpuse „locuiesc” în aceeași căsuță poștală (1075) de pe strada Chytron nr. 5 din Nicosia - Southstone Holdings Ltd, Ditline Investments Ltd, Willridge Consulting Limited, Euroglobal See Audit Ltd și Talmage Overseas Limited.

Cea din urmă se află printre acționarii City Park Management, care administrează Mall-ul de pe malul lacului Tabăcăriei din Constanța. Afacerea a fost lansată de Elan Schwartzenberg pe un teren care face obiectul dosarului în care Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu sunt judecați de opt ani pentru retrocedări frauduloase.

Talmage mai este acționar în Mega Development SRL și în New Home Construct SA, firmă care apare, la rândul ei, în dosarul retrocedărilor ilegale.