Traian Băsescu: Putin se uită cu cel mai MARE JIND la gurile Dunării
- Silvana Chiujdea
- 22 martie 2014, 16:55
Preşedintele Traian Băsescu împreună cu fostul premieer, Emil Boc, au participat la dezbaterea de la Bucureşti a Fundaţiei Mişcarea Populară, privind "Rolul administraţiei locale în modernizarea comunităţii. Statul de drept şi siguranţa cetăţeanului". La dezbatere au participat şi primari din toată ţara.
Urmăriţi principalele declaraţii făcute de preşedintele Traian Băsescu:
- Şi acum cred că cea mai frumoasă din activitatea mea ca politician a fost perioada când am fost primar. Acolo luai decizia, dădeai decizia şi vedeai că se întâmplă ceva. Ca preşedinte ca ministru sunt alţii care trebuie să le pună acum.
- Îmi aduc aminte cu plăcere acum, cu îngrijorare atunci, când a trebuit să demolez chioşcurile care infestau capitala. Nu mi-aduc aminte de cele 50 de mii de plângeri penale, când am desfinţate cele 40 de mii de chioşcuri amplasate ilegal.
- Funcţia de primar te face să fii conştient că trebuie să dai comunităţii cele necesare.
- Viaţa comunităţii nu depinde nici de preşedinte, nici de premier, ci de primar. Dar trebuie să fie ban.
DESPRE DESCENTRALIZARE
- Esenţa nu mai este continuarea descentralizării, ci finanţarea a ceea ce s-a descentralizat deja. Procesele de descentralizare trebuie continuate numai în măsura în care există şi finanţare.
- În momentul de faţă, pentru primării, descentralizarea este suficientă. Educaţia şi sănătatea sunt la comunitate.
- Ceea ce vrea să facă domnul Dragnea este riscant. Cum ne putem imagina un guvern care are responsabilitatea politicilor de sănătate, dacă el a transferat direcţia de sănătatea la Consililul Local. Nu face decât cacafonie.
- Răspunsul plecă din Constituţie, România este stat unitar. Nu putem crea din Consiliile judeţene, tot atâtea insule de autoritate, doar pentru că vrem să punem acolo oamenii cuiva.
- Consiliul judeţean este ca să vadă de problemele judeşene şi de asta există direcţii de sănătate, ca să menţină direcţia cu centul, nu cu cei de la CJ.
- S-a făcut un transfer consistent de atribuţii şi responsabilităţi, dar statul trebuie să îşi conserve dreptul de a verifica, de a constata, de a sancţiona.
- Într-un stat unitar şi descentralizarea trebuie să aibă o limită.
DESPRE STATUL DE DREPT:
- Emblema statului de drept este când toate instituţiile funcţionează. De ce a trebuit să afle SRI şi să pună sub supraveghere o reţea de carne expirată? Pentru că OPC şi ANSVSA, în loc să fie instituţii ale statului de drept sunt instituţii ale partidelor. Sunt contrabandişti răi şi buni, evazionişti răi şi buni, evazioniştii lor şi evazioniştii noştri.
- Când se schimbă puterea se schimbă şi directorii. Şi sunt zeci de astfel de exemple. La fel se întâmplă cu ANAF. Când ne schimbăm, schimbăm tot şi în teritoriu, şi la centru şi, iar, unii sunt de controlat, alţii nu
- Un stat de drept nu înseamnă numai statul în care-i arestezi pe evazionişti prin informaţii de la SRI şi anchete ale procurorilor, statul de drept înseamnă că toate instituţiile funcţionează, îşi fac treaba şi nu se ajunge la nivelul la care venim în CSAT şi spunem că evaziunea a ajuns la nivelul în care a devenit problemă de siguranţă naţională şi dăm prin hotărâre a CSAT unei structuri de securitate naţională, unei structuri militarizate, sarcina să suplinească funcţionarea unor instituţii.
- Un stat de drept este când toate instituţiile funcţionează, mai ales în cazul care evazioniştii atenţează la siguranţa cetăţeanului.
- Calitatea funcţionării instituţiilor este esenţială şi vă asigur că dacă funcţionează instituţiile cum trebuie, nu mă refer numai la ministere, ci şi la cele de control, putem privatiza, fără grijă, orice.
- Aş vrea să văd, din suflet, partidul care vine la guvernare că nu face nici o numire politică şi spune: lăsăm tehnicienii să ţi facă treaba. Avem oameni.
DESPRE DEPOLITIZARE
- Dacă această fundaţie şi acest nou partid intra în logica partidelor veci nu înseamnă un progres pentru ţară. Să fie un partid care să continue şi să consolideze preceptele statului de drept.
- Să nu punem directori sau şefi pe bază de carnet de partid. Să fie profesionişti. Am experienţa în CSAT şi lucrurile au funcţionat. A devenit o istituţie funcţională a statului.
- Scoateţi politicienii de la nivelul instituţiilor şi veţi face ţară să meargă. Politicul are rolul lui, stabileşte direcţia, obiectivele.
DESPRE CRIMEEA
- După 1968 este prima dată când Europa se produce invadarea şi anexarea unui stat la un an stat, prin invazie sau prin ameniţare. Îngrijorarea este legată de comportamentul Federaţiei Ruse.
- Eu cred că Federaţia Rusă nu va invada Ucraina, dar îl va cotrola prin lideri, pentru că are interesul în alegeri.
- Riscuri sunt pentru Transnistria, dar cred că Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării. Nu ştiu dacă se va întâmpla, mi-am făcut datoria să avertizez partenerii, sper să nu se întâmple.
- Eu cred că vor mai fi acte de agresiune, nu la adresa statelor NATO, pentru că acolo unde NATO nu există Putin face ce vrea.
- Pentru cei care m-au blamat, când am spus că Marea Neagră este lac rusesc, acum s-au convins că este o realitate politică.
- Vreau să priviţi la R. Moldova ca la o ţară care încearcă să meargă spe UE, dar a cărui drum nu este garantat, datorită opţiunii politice interne.
- Apelul meu este ca dincolo de a fi pro-români, să fiţi şi pro-românii din Republica Moldova.
UPDATE: Parafrazândul pe Churchill, Emil Boc a declarat că politicienii, câteodată trebuie să facă ceea ce trebuie pentru România, pentru economia sa, iar actuala guvernare stă pe pilonii guvernării 2009-20011. "Rolul meu este să vorbesc în primul rând ce înseamnă administrarea locală", a spus Boc. "Actualul guvern face exact ceea ce face şi guvernul Tăriceanu, nu profită de creşterea economică şi nu face reforme structurale", a subliniat Boc. UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la dezbaterea de la Bucureşti a Fundaţiei Mişcarea Populară şi a declarat presei că reprezentanţii PMP, care sunt prezenţi vor înţelege, cu acest prilej, ce doreşte de la acest partid nou înfiinţat: "să fie sinceri atunci când vorbesc despre statul de drept", deoarece foarte mulţi politicieni ignoră semnificaţia acestui concept. Emil Boc a declarat, vineri seară, pentru Mediafax, că dezbaterea Fundaţiei Mişcarea Populară îşi propune să susţină şi să continue procesul de modernizare a statului început în parteneriat cu preşedintele României.
"Voi participa, sâmbătă, alături de preşedintele Traian Băsescu, la Bucureşti, la dezbaterea organizată de Fundaţia Mişcarea Populară intitulată «Rolul administraţiei locale în modernizarea comunităţii. Statul de drept şi siguranţa cetăţeanului». Dezbaterea îşi propune să susţină şi să continue procesul de modernizare a statului început în parteneriat cu preşedintele României. Am răspuns pozitiv invitaţiei pe care am primit-o din partea organizatorilor la o dezbatere pe o temă importantă ce ţine de modernizarea ţării. Pe principiul că nu pot fi în două locuri în acelaşi timp, voi participa la dezbaterea de la Bucureşti", a spus Boc.
Fundaţia Mişcarea Populară (FMP) organizează sâmbătă, de la ora 12.00, la Bucureşti, dezbaterea intitulată "Rolul administraţiei locale în modernizarea comunităţii. Statul de drept şi siguranţa cetăţeanului".
La eveniment, vor fi prezenţi reprezentanţi ai Fundaţiei de la nivel naţional şi local, personalităţi din societatea civilă şi din mediul politic, reprezentanţi ai administraţiei locale.