UPDATE. Forţele ruse preiau controlul asupra a două baze de lansare a rachetelor în CRIMEEA

UPDATE. Forţele ruse  preiau controlul asupra a două baze de lansare a rachetelor în CRIMEEA

UE şi SUA nu s-au înţeles asupra modului în care ar trebui pedepsit Putin pentru ocuparea Peninsulei Crimeea, europenii opunându-se dorinţei Washingtonului de a impune sancţiuni. Forţele ruse au preluat controlul parţial asupra a două baze de lansare a rachetelor în Crimeea (sudul Ucrainei) şi blochează în una din ele o clădire în care se află rachete, au afirmat, miercuri, surse militare ucrainene, citate de AFP.

UPDATE ora 14.30: La Fiolent, în apropiere de Sevastopol, şi în Evpatoria, vestul Crimeii, operaţiunea se derulează fără schimburi de focuri, dar constituie un alt nivel în confruntarea dintre forţele ruse şi ucrainene în peninsula rusofonă.

În cele mai multe cazuri, până în prezent, soldaţii ruşi înconjurau bazele din Ucraina, fără a intra.

La Fiolent, membri ai forţelor ruse şi manifestanţi proruşi au intrat în bază, situată în apropierea portului Sevastopol, unde se află dislocată Flota Rusiei din Marea Neagră, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea, Volodymyr Bova. „Soldaţii ruşi sunt pe teritoriul unităţii, dar ei nu fac decât să blocheze partea unde se află rachetele”, a explicat acesta, adăugând că acolo „sunt rachete, dar ele sunt dezarmate”, potrivit Agerpres.

La Evpatoria, forţele ruse au intrat pe teritoriul bazei A4519, care a fost luată cu asalt, marţi seara, de soldaţi şi manifestanţi proruşi, dar aici rachetele şi materialul strategic au fost deja evacuate. Postul de comandă şi centrul de control de la bază sunt în continuare sub control ucrainean, a precizat un purtător de cuvânt al armatei Kievului, Oleksii Mazepa. Unitatea a fost asediată, ieri după-amiază, de circa 20 de militari ruşi, asistaţi de mai multe sute de manifestanţi, care le-au cerut ucrainenilor să treacă de partea autorităţilor proruse ale republicii autonome, a indicat pentru AFP un responsabil de la baza din Evpatoria.

După izbucnirea unui conflict, dar fără să se ajungă la focuri de armă, comandamentul unităţii a primit un reprezentant al forţelor ruse pentru negocieri, a precizat Oleksandr Lomaka. UPDATE ora 11.20: Uniunea Europeană va lua în considerare sancțiuni contra Rusiei, dacă nu se găsește o soluție la criza din Ucraina, a declarat, azi, ministrul francez de Externe Laurent Fabius. Posibilele sancțiuni vor fi pe agenda discuțiilor la reuniunea liderilor UE, joi, a anunțat ministrul pe Twitter. „Invazia unei țări de către o altă țară este contrară legislației internaționale. trebuie să ne întoarcem la dialog și să nu uităm  că Ucraina ar trebui să discute cu Rusia și cu UE”, a spus el „Nu puteam accepta, ca membri ai comunității internaționale, ca o țară să invadeze altă țară”. UPDATE ora 10.45: Forțe militare au înconjurat bazele ucrainene și alte obiective militare din Crimeea, în timp ce două nave de război ucrainene sunt blocate de un vas rusesc, în portul Sevastopol.  Ucraina acuză Rusia că desfășoară o invazie armată, trimițând forțele navale să ocupe aeroportul Sevastopol. Ucraina a ridicat un steag pe clădirea guvernamentală din orașul Donetsk, după ce a evacuat clădirea ocupată de demonstranți pro-Rusia. Poliția a anunțat că evacuarea a început după ce au apărut infomații legate de existența unor bombe în interiorul clădirii. UPDATE ora 10.00:  Secretarul american de Stat, John Kerry, și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vor discuta, azi, despre reducerea tensiunilor din criza ucraineană, scrie BBC News. SUA acuză Moscova că a trimis trupe în regiunea ucraineană Crimeea, gest pe care îl ca califică drept un „act de agresiune”, acuzație negată de Kremlin,

În ciuda diferențelor ambele părți au declarat că ar prefera calea dialogului. Moscova rămâne de factor în control asupra regiunii autonome din sudul Ucrainei.

Tensiunile au continuat, marți noaptea, în Crimeea, dar nu au existat informații despre producerea unor violețne.

La începutul acestei săptămâni, tensiunile au escaladat din cauza avertisementelor Rusiei că ar putea să intre și în estul Ucrainei, pentru a-i proteja pe rușii care trăiesc acolo. Declarația a atras condamări din toate părțile globului.

Pe de altă parte, NATO și Rusia discută azi la Bruxelles, secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen declarând că Rusia a continuat să „încalce suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială”. Șefa politicii externe a UE, Catherine Ashton, va merge, azi, la Kiev, pentru a discuta cu noul guvern.

Iar Rusia a anunțat că a testat cu succes, marți, o rachetă balistică intercontinentală. Sancțiuni din partea SUA Americanii, susţinuţi de anumite state din Europa de Est şi de Suedia, doresc sancţiuni aplicate Moscovei, miniştrii de Externe din UE, divizaţi pe această problemă, preferă, în schimb, să promoveze medierea şi să monitorizeze situaţia din Ucraina, fără a aplica sancţiuni dure Rusiei. Casa Albă a anunţat că suspendă relaţiile militare cu Rusia, inclusiv activităţile bilaterale, precum exerciţii militare, conferinţe sau reuniuni. Barack Obama a declarat că analizează o serie de paşi economici şi diplomatici, care vor izola Rusia şi vor avea un impact negativ asupra economiei Rusiei şi a statutului său în lume. În Crimeea, forţele ruse au continuat să-şi întărească poziţiile, intimidând şi înconjurându- i pe militarii din forţele navale ucrainene, în încercarea de a-i forţa să se predea fără a trage focuri de arme. Pe de altă parte, în estul Ucrainei, manifestanţi pro-ruşi au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale.

  • UPDATE UCRAINA. Încep consultările între KIEV și MOSCOVA

Dialogul continuă "Cerem Rusiei să nu escaladeze criza din Ucraina şi forţelor ruseşti din Crimeea să se întoarcă în bazele lor militare", a anunţat Pentagonul. Dialogul la nivel înalt va continua, însă, lăsând deschise canalele de comunicare între secretarul Apărării, Chuck Hagel, şi omologul său rus, Serghei Șoigu. "O parte a presei a speculat că am putea să ne implicăm în regiune, să trimitem nave în zonă. Poziţiile noastre în Europa şi în Mediterană nu s-au schimbat", au precizat oficiali americani. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Camera Reprezentanţilor, republicanul Ed Royce, a spus pentru CNN, ieri, că "pentru Rusia călcâiul lui Ahile este economia sa şi moneda naţională, rubla". "Trebuie să luăm măsuri şi să ne aliem cu Europa pentru o serie de paşi care ar avea cu adevărat impact asupra Rusiei: sancţiuni impuse băncilor cu capital de stat", a spus el. Preşedintele subcomisiei pentru afaceri europene a Senatului SUA, Chris Murphy, a afirmat că Senatul ar putea impune sancţiuni împotriva băncilor ruse şi va îndemna administraţia de la Washington să îngheţe activele instituţiilor publice din Rusia şi ale investitorilor privaţi şi să introducă restricţii de acordare a vizelor pentru cetăţenii ruşi. Asistenţă pentru Kiev Secretarul de stat al SUA John Kerry, care a sosit ieri într-o vizită la Kiev, a anunţat un pachet de ajutor financiar şi asistenţă tehnică pentru Ucraina, în semn de sprijin pentru noul guvern din această ţară. Congresul SUA va aproba garantarea unui împrumut de un miliard de dolari pentru a diminua impactul reducerii subvenţiilor pentru energie asupra populaţiei ucrainene. UE ar putea ajuta Ucraina să-şi plătească datoria de 2 miliarde de dolari faţă de compania Gazprom, a anunţat comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger. Dacă SUA vor impune sancţiuni, Rusia va fi nevoită să renunţe la dolarul american, să recurgă la alte devize şi să-şi creeze propriul sistem de plată şi decontare, a declarat Serghei Glaziev, un consilier al preşedintelui Vladimir Putin. "Avem relaţii comerciale excelente cu partenerii noştri din Est şi Sud şi vom găsi o modalitate de a reduce la zero dependenţa noastră financiară de SUA", a spus Glaziev. "Să luăm, alături de Europa, măsuri cu impact asupra economiei ruseşti: sancţiuni pentru băncile cu capital de stat." ED ROYCE, congressman american

  • Putin a ORDONAT RETRAGEREA în unităţi a trupelor de la graniţa cu Ucraina. Gazprom elimină reducerile de preț la gazele livrate în Ucraina

Vladimir Putin: toate scenariile rămân deschise în Ucraina În prima sa reacţie publică după izbucnirea crizei armate din Crimeea, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că Rusia îşi rezervă dreptul de a folosi "toate mijloacele" pentru a-şi proteja cetăţenii în Ucraina. Deocamdată, nu este nevoie să se folosească forţa militară în Crimeea, dar Rusia poate lua o astfel de măsură, precum şi în estul Ucrainei, dacă va cădea în anarhie, a mai spus Putin. Din punctul său de vedere, orice astfel de decizie de a utiliza forţa militară va fi "legitimă". El a recunoscut că Viktor Ianukovici, fostul lider de la Kiev, nu mai are un viitor politic, mărturisind că Rusia l-a primit "din motive umanitare", pentru că altfel "ar fi fost ucis". Liderul de la Kremlin a mai precizat că Ianukovici rămâne însă preşedintele legitim al Ucrainei, înlăturat de la putere în urma unei "lovituri de stat anticonstituţionale". În final, el a negat că Rusia vrea să alipească Crimeea. Primele focuri de armă trase în Crimeea În mod cu totul neaşteptat, aşa cum de altfel au şi început, manevrele militare de anvergură organizate săptămâna trecută la graniţa cu Ucraina au fost suspendate printrun ordin al preşedintelui Putin. Miercurea trecută, Kremlinul ordonase trupelor din centrul şi vestul ţării, inclusiv cele staţionate la frontiera cu Ucraina, să se mobilizeze şi să efectueze exerciţii după scenariul unei ameninţări la securitatea naţională. Deşi Rusia a explicat că manevrele fuseseră programate din toamnă, suprapunerea cu evenimentele din Ucraina nu a lăsat loc de îndoială cu privire la scopul acestor exerciţii militare. Tensiune în peninsulă Între timp, în sudul Ucrainei, în Crimeea, controlată aproape integral de forţele ruse, tensiunea pluteşte în aer, deşi atmosfera este relativ calmă. Ieri, însă, s-au tras primele focuri de armă de la izbucnirea crizei, săptămâna trecută. Somaţi să predea controlul bazei aeriene Belbek, soldaţii ucraineni cantonaţi în această unitate s-au deplasat în grup şi neînarmaţi către pista aeroportului. Ei au fost opriţi cu focuri de avertisment trase în aer de soldaţii ruşi, care au încercuit baza. După un moment de confuzie, comandantul ucrainean a cerut să discute cu omologul său rus, căruia i-a propus o comandă comună a bazei de la Belbek. Ieri, într-o conferinţă de presă la Bucureşti, ambasadorul ucrainean Teofil Bauer a declarat că trupele ucrainene nu au recurs la acte provocatoare la adresa forţelor ruse. Diplomatul a subliniat că trupele ruse din Crimeea continuă presiunile asupra soldaţilor ucraineni pentru a trece de partea rusă. (Paul Ciocoiu) Comandantul bazei ucrainene de la Belbek negociază cu militarii ruşi, după ce aceştia au tras focuri de avertisment

  • Război la graniţa României? Rusia pregăteşte asaltul final asupra Crimeii

Copii şi arme Un copil se joacă cu tatăl său, în curtea unei baze militare ucrainene situată în satul Perevalnoie, din Crimeea, regiune rusofonă din sudul Ucrainei, în timp ce un soldat rus păzeşte intrarea în unitate. CITIȚI ȘI:

  • Ruşii au tras primele focuri de avertisment spre soldaţii ucraineni. Imagini cu trupele ruseşti din Crimeea| GALERIE FOTO
  • Presa din Republica Moldova: Putin minte! Militarii care OCUPĂ CRIMEEA au ECHIPAMENT RUSESC
  • AMBASADORUL UCRAINEAN la București: Forțele armate sunt la nivelul maxim de alertă