Inapoi la Razboiul Rece? Vladimir Putin, Ucraina si Occidentul

Inapoi la Razboiul Rece? Vladimir Putin, Ucraina si Occidentul

Arogant si impasibil precum o statuie din bronz, nepasator precum un stalp din beton, tarul de la Kremlin, Vladimir Putin, trateaza Ucraina ca pe un protectorat. Crescut in imperiul colonial numit URSS, fostul locotenent-colonel KGB actioneaza ca un satrap imperialist.

A declansat o actiune militara de tip invazie fara sa-i pese nici cat negru sub unghie de reactiile comunitatii democratice globale. Am sentimentul ca ne aflam nu doar intr-un nou Razboi Rece, dar, si mai grav, situatia seamana mai mult decat nelinistitor cu agresiunile germane din anii 30. Ganditi-va la soldatii fara identificare precisa, la asigurarile date acum o zi premierului britanic, toate seamana cu comportamentul lui Hitler in septembrie 1939. Conciliatorismul nu serveste la nimic. Mai precis, nu face decat sa potenteze pofta de dominatie a briganzilor.

  • Citiţi aici filmul evenimentelor de sâmbătă, din Crimeea: Parlamentul aprobă în unanimitate cererea lui PUTIN de a trimite TRUPE în UCRAINA, până la „normalizarea situației politice din țară” | VIDEO

Obiectivul lui Putin nu este doar unul geo-strategic si militar. Scopul sau este de a inmormanta modelul de revolutie civica non-violenta dezvoltat in Maidanul independentei din Kiev. Este vorba de teama si panica, de spaima ca acest model este contagios si poate fi urmat chiar in Federatia Rusa, ca propria sa putere se poate prabusi ca un castel din carti de joc, sub povara imenselor faradelegi comise, de la spolierea statului la crimele impotriva celor care indraznit sa critice aceasta dictatura camuflata.

Nu exista nicio justificare legala pentru agresiunea militara a Rusiei lui Putin impotriva unui stat independent si suveran. Interventia actuala se aseamana izbitor cu aceea din august 1968 in Cehoslovacia. Si atunci se vorbea de riscul venirii la putere a revansismului neofascist. Si atunci erau puse in miscare resorturile cele mai insidioase si abjecte ale dezinformarii sistematice. Atunci se urmarea distugerea proiectului unui socialism cu chip uman, fara disidenti trimisi in lagare si in spitale psihiatrice. Acum se urmareste lichidarea unei revolutii civic-democratice prin care ucraineienii si-au recucerit suveranitatea de stat si suveranitatea poporului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce va face Occidentul? Aici este miezul chestiunii. Va asista neputincios la agresiunea rusa? Se va rezuma la conversatii telefonice intre Barack Obama si autocratul rus? Vor urma sanctiuni? Se va institui un ajutor miltar de urgenta pentru armata ucrainiana? Nu sunt la fel de pesimist ca multi dintre prietenii mei, dar nici nu pot fi prea optimist.

As dori sa fac o precizare. Cineva a spus recent ca as nutri o "simpatie ascunsa pentru Rusia”. Da, am o conseventa, neclintita simpatie pentru Rusia lui Andrei Saharov si a Elenei Bonner, pentru Rusia Nataliei Gorbanevskaia si a Galinei Starovoitova, pentru Rusia lui Vladimir Bukovski, a lui Sergei Kovaliov,a Liudmilei Alexeieva si a lui Vladimir Kara-Murza. Pentru Rusia decembristilor, a disidentilor si a luptatorilor pentru democratie constitutionala. Pentru Rusia societatii “Memorial”. Pentru Rusia care a respins aberatia “omorului ritual” din procesul Beilis. Pentru Rusia Annei Ahmatova, a lui Osip Mandelstam si a lui Boris Pasternak. Pentru Rusia lui Vladimir Visotski, a lui Aleksandr Galici si a lui Bulat Okudjava. Pentru Rusia lui Vasili Aksionov si a lui Vladimir Voinovici. Pentru aceasta Rusie eroica, cinstita, demna, opusul Rusiei kaghebist-fesebiste, simpatia mea nu este una tainuita, ci una deschis asumata. Articole evz.ro despre evoluţia crizei din Ucraina în ultimele trei zile:

  • New York Times: Rusia pare pregătită să-și asume riscurile unei intervenții militare în Ucraina
  • CRIZA DIN UCRAINA. Tratatul care ar putea obliga SUA și Marea Britanie să intre în RĂZBOI cu Rusia
  • GAZPROM ameninţă că lasă UCRAINA fără GAZE
  • Crimeea Ucrainei trăiește în umbra Rusiei : 5 lucruri bine de ştiut
  • Gestul ŞOCANT făcut de Viktor Ianukovici în direct, în timpul conferinţei de presă
  • VIOLENŢE în Ucraina: Zeci de oameni au fost răniţi la o manifestare pro-rusă. Protestatarii au luat cu asalt clădirile oficiale
  • Ucraina acuză Rusia de invazie armată în Crimeea
  • VIKTOR IANUKOVICI, în Rusia: „Sunt președintele legitim al Ucrainei. Mi-e RUŞINE. Am fugit pentru că viața mi-a fost în pericol”
  • Băsescu: România, profund îngrijorată de criza din Crimeea
  • MISIUNE UMANITARĂ în Ucraina. Avionul Armatei Române pleacă să aducă răniții din Kiev
  • TENSIUNI în Crimeea. Rusia confirmă că a trimis trupe în Ucraina. 12 elicoptere de luptă ruseşti zboară deasupra Sevastopolului | VIDEO
  • Crimeea vrea referendum pentru a se rupe de Ucraina
  • Noul lider din CRIMEEA îi cere ajutorul lui PUTIN / VIDEO
  • Lideri europeni, ÎNGRIJORAŢI de situația din CRIMEEA