Preşedinta Curţii Supreme, Livia Stanciu: „Există riscul ca instituţiile statului să nu mai reziste la presiuni continue şi mai ales îndelungate. Şi mă refer chiar la DNA!”
- Ionel Stoica
- 27 februarie 2014, 17:52
Oricât de puternice ar fi instituţiile statului, la presiuni continue există riscul să nu mai reziste, a declarat preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, joi, la şedinţa de bilanţ a DNA, potrivit Mediafax. Ea a precizat că de multe ori activitatea celor implicaţi în actul de justiţie a primit drept "recompensă" atacuri dure.
Livia Stanciu a participat joi la prezentarea bilanţului activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe anul 2013, iar în discursul său a spus că DNA a reuşit să demonteze şi să destabilizeze grupări de criminalitate organizată, mai ales în cazul infracţiunilor la achiziţiile publice, iar procurorii au 'provocat temeri' oamenilor corupţi.
Preşedintele instanţei supreme a declarat că unii politicieni îşi doresc revenirea la o Justiţie controlată şi există riscul ca unele instituţii din sistemul judiciar să nu mai reziste la 'forme de presiune' din exterior. "Unii politicieni îşi doresc revenirea la o Justiţie controlată"
"Faptul că unii politicieni îşi doresc revenirea la o Justiţie controlată cred că trebuie să ne dea un semnal de alarmă pentru noi toţi care activăm în acest sistem. Trebuie să acţionăm în comun împotriva acestor fenomene. Instituţiile statului, oricât ar fi de puternice la presiuni continue şi mai ales îndelungate, există riscul să nu mai reziste. Şi mă refer chiar la Direcţia Naţională Anticorupţie (...) Se tot vorbeşte de ireversibilitatea reformelor în Justiţie, dar oare cineva ne garantează nouă această ireversibilitate? Forme de presiune asupra Justiţiei sunt multiple şi trebuie să fim extrem de atenţi, pentru că o formă de presiune poate fi şi aceea de modificare a legii de funcţionare a Justiţiei şi este modalitatea cea mai ascunsă de a încerca, de a pune sub control, anumite instituţii puternice ale statului', a spus Livia Stanciu. Apel către magistraţi
Ea a făcut un apel către procurori şi judecători să ia atitudine faţă de atacurile publice ale unor politicieni la adresa Justiţiei, subliniind că 'prin jocuri mediatice' cetăţenii sunt informaţi greşit despre realităţile sistemului judiciar.
'Este momentul să dăm şi noi, nu numai societatea civilă, un semnal puternic către populaţie, pentru a deveni ceva mai exigenţi faţă de ieşirile publice ale unor oameni politici, faţă de comportamentul unor oameni politici, care în diverse ocazii vorbesc despre statul de drept, şi vorbesc doar la nivel lozincard, pentru că faptele dovedesc contrariul. Trebuie să ne implicăm şi noi în a-i face pe cetăţeni să înţeleagă semnificaţia reală a unor evenimente foarte dure care se petrec în această ţară, pentru că de multe ori am asistat la prezentarea deformată a activităţii noastre, a judecătorilor, procurorilor, poliţiştilor, iar de cele mai multe ori, prin diverse jocuri mediatice, oamenii sunt ţinuţi departe de înţelegerea corectă a realităţilor', a explicat Livia Stanciu. Atacurile la adresa justiţiei Preşedintele instanţei supreme a mai spus că, în ultima perioadă, au existat atacuri extrem de dure la adresa Justiţiei, ceea ce ar trebui să fie un semnal de alarmă.
'În ultimii ani, unii politicieni îşi doresc revenirea la o Justiţie controlată , doreşte ca acest stat, România, să fie privit ca un stat cu onorabilitate. Din păcate, de multe ori, activităţile Justiţiei, şi aici mă refer la activităţile procurorilor, judecătorilor, poliţiştilor, structurilor de informaţii, multe dintre activităţile bune desfăşurate în ultima perioadă au primit drept recompensă, cu ghilimele de rigoare, atacuri dure, uneori extrem de dure, mai mult decât nejustificate, fie la adresa colegilor procurori, fie la adresa colegilor judecători care au instrumentat dosare extrem de importante prin calităţile persoanelor care erau cercetate şi aceste atacuri la adresa Justiţiei nu au făcut altceva decât să ne decredibilizeze ca ţară', a explicat Livia Stanciu. "Asistăm la extinderea corupţiei"
În opinia sa, fenomenul corupţiei se manifestă până la cele mai înalte niveluri ale societăţii româneşti şi a căpătat o amploare deosebită în ultima perioadă.
'Corupţia reprezintă o foarte mare provocare, nu numai pentru statul român, ci pentru lumea contemporană. Asistăm la o extindere a acestui fenomen, care a devenit pentru unii un stil de viaţă, a devenit o mentalitate, un labirint, din care cu greu se poate ieşi', a adăugat Livia Stanciu, subliniind că DNA este o instituţie extrem de necesară în România de astăzi, deoarece 'asistăm la adevărate dezlănţuiri inovative' ale corupţiei.