Frumusete cereasca pe pamant: Icoane în stil neo-bizantin, din Grecia, expuse la Cotroceni

Frumusete cereasca pe pamant: Icoane în stil neo-bizantin, din Grecia, expuse la Cotroceni

Expoziţie de icoane semnate George Kordis, din Grecia, vor fi expuse în Spaţiile Medievale ale Palatului Cotroceni.

Muzeul Naţional Cotroceni organizează astăzi, 5 noiembrie 2015, la ora 18.00, în Spaţiile Medievale, venisajul expoziţiei „Icoane. Frumuseţe cerească pe pământ”, creaţii ale profesorului George Kordis, din Grecia. Vernisajul va fi precedat de conferinţa „Despre icoană”, susţinută de invitatul din Grecia la Univeristatea din Bucureşti - Facultatea de Drept (Sala Constantin Stoicescu), tot joi, 5 noiembrie, de la ora 11.00.

Expoziţia va cuprinde 60 de icoane, reprezentând principalele teme iconografice, marile praznice creştine şi sfinţii martiri ai Bisericii Ortodoxe. George Kordis - iconograf, pictor, grafician-  pictează în stilul tradiţiei artistice bizantine, fiind totuşi deschis influenţei artei moderne. Ca iconograf, George Kordis încearcă să relaţioneze în mod creativ cu tradiţia bizantină şi nu să copieze vechile originale.

George Kordis este un artist deosebit, care abordează o varietate de tehnici şi subiecte. Pictează atât artă religioasă, icoane pe lemn şi frescă, cât şi artă laică. Picturile şi gravurile sale au fost expuse în 21 de expoziţii individuale în Grecia şi în străinătate, dar şi în cadrul unor expoziţii de grup. De asemenea, a pictat foarte multe icoane şi fresce în biserici şi în alte locuri sfinte: Mănăstirea Docheiariou de la Muntele Athos, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” în Theotokos in Geraka Attikι, Biserica „Schimbarea la Faţă" în Chalandri Attikι, Biserica Fanerwmeni,Vouliagmeni, (Grecia), Monastero della Piccola Famiglia della Ressurezione, Valleripa, Cesena (Italia)  şi altele.          

Ne puteți urmări și pe Google News

George Kordis este, totodată, o personalitate a vieţii intelectuale greceşti, impunându-se drept unul dintre cei mai importanţi teoreticieni ai iconografiei bizantine.

Pentru că vocaţia sa artistică se împleteşte cu cea pedagogică George Kordis a fost profesor invitat şi a predat pictura de icoane la Universitatea Yale şi Carolina de Sud în S.U.A., la Facultatea de Arte Frumoase (Cluj-Napoca), Facultatea de Teologie din Bucureşti, Universitatea Pedagogică din Odessa, Ucraina.

 Expoziţia de la Palatul Cotroceni va fi deschisă publicului în perioada 5 noiembrie 2015 - 10 ianuarie 2016, între orele 9.30 - 17.00.