În Turcia are loc duminică al doilea scrutin legislativ în ultimele cinci luni. Alegerile au loc într-o țară divizată și sfârtecată de violențe, pe fondul negocierilor cu UE pentru stăvilirea imigranților.
Singur la putere de 13 ani, președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan speră să-și ia revanșa pentru alegerile din 7 iunie, când partidul său a înregistrat o înfrângere usturătoare, pierzând majoritatea absolută.
Formațiunea sa, Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP) a obținut 40,6% din sufragii, ceea ce înseamnă doar 258 de locuri din cele 550 ale Parlamentului.
Astfel, Erdogan a ratat ocazia de a modifica Constituția, pentru a beneficia de puteri sporite, chiar dacă și cele actuale sunt considerabile.
Și de data aceasta sondajele creditează AKP cu scoruri între 40 și 43%, insuficiente pentru a forma singur guvernul.
De la deschiderea secțiilor de votare la ora locală 7, s-a înregistrat o prezență masivă a populației, în speranța că alegerile vor pune capăt instabilității și violențelor care au pus stăpânire pe țară din vară.
În iulie, conflictul armat care opune din 1984 rebelii din PKK (Partidul Muncitoresc al Kurzilor) forțelor de securitate turce a fost reluat în sud-est, zonă majoritar kurdă, ștergând toate progresele înregistrate în procesul de pace.
Războiul care face ravagii de patru ani și jumătate în Siria a afectat și Turcia. După atentatul de la Suruc, în iulie, un atentat sinucigaș realizat de doi militanți ISIS a ucis 102 oameni la un miting în Ankara.
Turcia se află în pline negocieri cu UE, pentru a opri imigranții din Siria, Irak și Afganistan și a nu le mai permite să treacă spre Europa. Aflat în poziție de forță, regimul de la Ankara a cerut 3 miliarde de euro și accelerarea integrării Turciei în UE.