Președintele Comisiei Europene: „rușii au dreptate”

Președintele Comisiei Europene: „rușii au dreptate”

Occidentalii trebuie "să trateze Rusia corect" și să îi vorbească de la egal la egal, a estimat joi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, criticându-l pe președintele american, Barack Obama, pentru că a afirmat despre Rusia că este o putere regională.

"Trebuie, o spun deschis, să îi tratăm pe ruși corect. Știu din discuțiile mele cu (președintele rus Vladimir) Putin că nu acceptă fraze ca atunci când Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce vrea să însemne asta? Nu vorbim astfel Rusiei!", a declarat el cu prilejul unei dezbateri organizate la Passau, în sudul Germaniei.

"Rusia vrea să fie tratată de la egal la egal și aici rușii au dreptate", a spus el. "Nu trebuie alungați din fața scenei, pentru că, așa cum am văzut, fac să se vorbească repede despre ei", a ținut să sublinieze președintele Comisiei Europene.

Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker a afirmat, de asemenea, că Rusia trebuie "să facă progrese masive". "Modul în care a acționat în afacerea Crimeii, în afacerea Ucrainei de Est, asta nu merge", a adăugat el. Europenii și americanii au impus sancțiuni Rusiei din cauza sprijinului acordat separatiștilor din estul Ucrainei și a anexării Crimeii la începutul lui 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, occidentalii sunt foarte critici în ce privește intervenția militară rusă în conflictul sirian, acuzând Moscova că susține regimul condus de Bashar Al-Assad, în loc să lupte împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.