Pas cu pas, TALIBANII îşi iau Afganistanul ÎNAPOI
- Anca Lupescu
- 4 octombrie 2015, 17:12
Publicaţia britanică HuffingtonPost scrie că săptămâna trecută, talibanii au început procesul de a cuceri Afganistanul, începând cu oraşul Nordic Kunduz. Guvernul Afgan şi cel American se luptă să îl ia înapoi, o luptă ce include bombardarea de către SUA a unui spital aparţinând Medicilor Fără Frontiere, omorând 12 persoane care fac parte din personalul medical, împreună cu alţi şapte pacienţi, sâmbătă.
Talibanii au acuzat că serviciile afgane au dat intenţionat Statelor Unite coordonatele spitalului pentru a îl bombarda. Chiar şi posibilitatea ca o asemenea acuzaţie să fie adevărată- şi durata atacului sugerează că ceva straniu s-a întâmplat- acest lucru arată că Afganistanul intră sub controlul talibanilor: Guvernul este profund corrupt, iar SUA nu doreşte să ia măsuri pentru ameliorarea situaţiei. În timp ce o mână de lideri militari şi civili au identificat corupţia drept o ameninţare existenţială pentru ţară, problema rămâne nerezolvată.
Cea mai mare victorie a talibanilor din ultimii 14 ani
Potrivit CNN, o coaliţie condusă de SUA au ajutat forţele locale afgane să scoată talibanii din Kabul, după evenimentele de la 11 septembrie 2011. Dar scoaterea acestora din restul ţării s-a dovedit a fi o problemă prea mare.
Militanţii nu mai erau grupaţi în marile oraşe, dar au rămas o forţă puternică, provocând ciocniri puternice cu trupele străine în Afganistn. După 13 ani şi moartea a sute de membri din serviciul militari, coaliţia internaţională ş-a terminat misiunea anul trecut, lăsând forţele afgane să se descurce în lupta cu talibanii.
Pierderea Kunduz, chiar şi dacă Guvernul reuşeşte să îl recupereze, este un semn de rău augur, având în vedere că este al cincilea cel mai mare oraş al AfganistanuluiPreluarea ostilă arată slăbiciunea Afganistanului şi al forţelor NATO.
NATO fixează obiective pentru progresul Afganistanului
‘În loc ca americanii să patruleze străzile Afganistanului, am antrenat forţe de securitate, care au preluat conducerea”, a spus preşedintele Barack Obama în ianuarie.
Aceeaşi publicaţie scrie că, totuşi, analiştii şi-au exprimat îngrijorarea despre problem precum corpuţia, recrutarea defectuoasă, sau coordonarea problematic în diferite branşe ale forţelor afgane de securtiate, cum ar fi armata, poliţia sau autorităţle locale.
Intenţia talibanilor de a lua Kunduz a fost bine marcată, iar forţele afgane nu au fost în stare să păstreze oraşul chiar dacă au câştigat câteva lupte cu atacatorii.
Următoarea mutare a SUA, complicată de acţiunea talibanilor
Preluarea Kunduz vine într-uin moment ciudat pentru oficialii americani, chiar în timpul dezbaterii privind prezenţa militară pe care o vor trimite în Afganistan în următorii ani. Generalul Campbell, şeful armatei SUA şi al forţelor NATO în Afganistan, urmează să depună mărturie înaintea adunării Senatului, despre situaţia din Afaganistan, săptămâna trecută.
Wall Street Journal scrie că generalul a trimis cinci propuneri diferite Pentagonului şi oficialilor NATO în ceea ce priveşte cele 10.000 de trupe americane deplasate pe teritoriul Afganistanului, cele mai multe fiind acolo cu scopul de a antrena, sfătui şi asista forţele de securitate afgane.
Recomandările variază de la păstrarea trupelor SUA la nivelul curent, sau rămânerea la planul de a reduce considerabil trupele, în vederea trimiterii unei forţe minime până la sfârşitul anului viitor.
Potrivit ultimelor indicaţii, Afganistan continuă să conteze pe suportul oferit de americanii, dovada fiind că armata SUA a efectuat déjà un raid aerian în Kunduz, joi.
Talibanii rămân o forţă de luat în seamă
Împotriva întrebărilor iniţiale privind destrămarea grupului, noul lider, Mullah Akhtar Muhammad Mansour, pare că s-a acomodat rapid, fiind gata să lupte îmoptriva forţelor afgane din Kunduz.
Talibanii par să fi transformat vara în sezon de luptă, din moment ce trupele NATO au făcut un pas înapoi.
O lovitură proaspătă pentru Afganistan
Apărarea oraşului Kunduz este o ruşine pentru preşedintele Ashraf Ghani, care a venit la putere după o opoziţie de lungă durată. De atunci, problemele au apărut încontinuu, inclusive inabilitatea de găsit un ministrul al Apărării pe care parlamentarii să îl accepte.
Ţara este într-o largă şi adâncă problemă în ceea ce priveşte diviziunea exacerbată de alegerile prezidenţiale, care nu dă semne că s-ar rezolva.